*Dopuna* HTC uređaji zabranjeni u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog kršenja Nokijinih patenata

Nokia logo anti HTC

Sud u Ujedinjenom Kraljevstvu je proglasio HTC krivim za nezakonito korištenje Nokijinog intelektualnog vlasništva te je zabranio prodaju skoro svih HTC uređaja s Android OS-om na području Ujedinjenog Kraljevstva od 6. prosinca ove godine.

Među HTC-ovim uređajima, utvrđeno je da i HTC-ova perjanica HTC One nezakonito koristi Nokijino intelektualno vlasništvo, ali sud nije dodijelio zabranu prodaje tog uređaja, odnosno odgodio je zabranu do kraja suđenja (6.12.2013.) zbog velike štete s kojom bi se mogao suočiti HTC.

HTC je službeno objavio kako neće isporučivati uređaje s Android OS-om na područje Ujedinjenog Kraljevstva uz izuzetak HTC One uređaja, koji će biti jedini uređaj koji će HTC prodavati u Ujedinjenom Kraljevstvu.

HTC ima pravo na žalbu, a osim zabrane prodaje, Nokia je najavila traženje novčanih sredstava za kompenzaciju nastale štete.

Dopuna:

Osim HTC One Mini i One Max uređaja, Nokia je izhodila zabranu za: HTC Desire X, HTC One XL, HTC One X, HTC One S, HTC One V, HTC One SV, HTC One X+te HTC Windows Phone 8 modele 8X i 8S.

Svi oni krše Nokijin hardverski patent čija se tehnologija koristi unutar čipova navedenih uređaja. Zanimljivo je i to da je u sporu s Appleom ovaj patent bio jedan od presudnih za pobjedu Nokije.

HTC je u tekućoj godini prodao 750.000 uređaja na području Ujedinjenog Kraljevstva u vrijednosti od 363 milijuna dolara (skoro 2 milijarde kuna). Budući da Nokia traži i novčanu naknadu štete, brojka prodanih uređaja može biti vodilja koliko će odštete HTC platiti Nokiji.

FossPatents