Nokia Normandy je budući jeftini Android uređaj?!

Asha Normandy

Već smo prije prenijeli vijest kako Nokia potajno radi na Android uređaju čije je kodno ime vrlo simbolično Mountain View. Sada magazin TheVerge saznaje iz pouzdanih izvora bliskih Nokiji kako je Nokia Normandy upravo taj Android uređaj. Nokiju Normandy nam je otkrio Evleaks i imenom i slikom te se on pitao radi li se o Lumiji ili Ashi s obzirom na prednju fizičku (ili kapacitivnu) tipku koju smo vidjeli na Asha uređajima nove generacije. Uređaj navodno ima 4 inčni zaslon čije su dimenzije znatno veće nego kod dosadašnjih Asha uređaja.

The Verge prenosi kako Nokia ne bi koristila Google Android već jednu njegovu verziju kao što Amazon koristi za svoje uređaje, ili kao što je FireFox os. Takav uređaj ne bi imao pristup Google aplikacijama ali bi podržavao sve Nokijine aplikacije poput HERE ili drugih usluga a vjerojatno bi mogao koristiti Yandex trgovinu kao što je koristi Jolla. Uređaj ima karakterističan Asha dizajn što otkriva i njegovu namjenu, odnosno borbu na tržištu uređaja nižeg cjenovnog ranga.

Navodno izrada ovog uređaja kao i softvera ima punu podršku trenutne uprave Nokije, a predstavljanje je planirano početkom 2014. godine. Postavlja se pitanje hoće li Nokia stići predstaviti uređaj prije nego Microsoft potpuno preuzme Odjel za uređaje i usluge jer nekako ne vjerujemo da je Microsoftu u planu voditi bitku za dominaciju u tržištu jeftinih pametnih uređaja s Android uređajem.

RM-980 Asha

Međutim, Nokiapoweruser blog opravdano donosi i drugu vrstu informacija koje su potencijalno vezane uz Nokia Normandy uređaj. Kopajući po stranici uvozničke tvrtke Zauba otkrili su Nokia uređaj oznake RM-980 koji dolazi u Dual SIM izvedbi, ima 4 inčni zaslon, a izrađen je u Kini gdje se u R&D laboratorijima radi na Android uređaju. Postoji mogućnost da je Nokia odustala od Androida jer Microsoft pomalo preuzima stvari u svoje ruke pa su razvoj Nokije Normandy preusmjerili sa Androida na s40 platformu. S obzirom na dimenzije zaslona također je moguće da je rezolucija koju podržava s40 platforma podignuta na 640×360 piksela.

 

Uglavnom, kako se bliži skori datum eventualnog predstavljanja ovog uređaja vjerujemo kako će više informacija isplivati a onda ćemo vas pravovremeno i obavijestiti o svemu.