Nokia ostvarila novu pravnu pobjedu nad HTC-om u Njemačkoj te otvara bojište u Francuskoj

Nokia logo anti HTC

Nakon pobjede u Velikoj Britaniji, gdje je Nokia ishodovala zabranu prodaje HTC uređaja koju je sud kasnije odgodio, sud u Munchenu je odlučio da HTC krši Nokijin patent ključan za USB uparivanje uređaja koji ne spada pod standardne esencijalne (SEP) patente.

Riječ je o patentu pod brojem EP1246071 s imenom “method of configuring electronic devices”. Ovaj patent omogućuje da računalo, kada se preko USB-a spoji neki mobilni uređaj, prepozna koje drivere treba koristiti za spojeni uređaj. Budući da je sud dosudio kako HTC-ovi Android uređaji krše ovaj patent, a svi Android uređaji posjeduju navedenu funkciju spajanja preko USB-a, velika je vjerojatnost da Nokia, pozivajući se na ovu odluku suda, može dokazati kako svi Android uređaji prodani u Njemačkoj nezakonito koriste njihovo intelektualno vlasništvo.

Na popis zemalja u kojem Nokia tuži HTC možemo nadodati i Francusku. Nokia je podnijela prijavu sudu u Parizu u vezi HTC-ovog kršenja jednog ili više patenta. Francuska je tako postala sedmo bojište uz Njemačku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemsku, SAD i Japan u kojem Nokia vodi pravnu bitku protiv HTC-a.