Ponuda Nokia telefona kod mobilnih operatera u Srbiji

Lumia phones

Poštovani čitaoci i prijatelji Nokiamob bloga, čast mi je i apsolutno zadovoljstvo da pišem za vas i da budem deo ovog neverovatnog tima. Od mene možete očekivati tekstove o aktivnosti Nokije na području Srbije, kao i aktivnosti Microsoft Srbija vezane za Windows Phone kao platformu, sa fokusom na Nokia uređaje.

U Srbiji postoje tri operatera mobilne telefonije, MT:S Telekom Srbija,Telenor Srbija i VipMobile. Što se tiče Nokia uređaja u ponudi uglavnom prevladavaju Asha i Symbian serije. Lumia je najviše zastupljena u Telenoru i Vip-u, dok je u MT:S ponuda Lumia telefona slaba. Međutim, nijedan od navedenih operatera nema kompletnu ponudu Lumia telefona.

Najveća ponuda Nokia telefona nalazi kod Telenor-a koji trenutno ima na raspolaganju 18 različitih modela, sledi Vip Mobile sa 11 modela, i MT:S Telekom Srbija sa 10 modela.

Što se tiče cene uređaja na pretplatu one su veće nego u Hrvatskoj. Uzeću kao primer model Nokia Lumia 520 i tarifne pakete koje uključuju internet (za sve pakete ugovorna obaveza je 24 meseca).

Kod Telenora Srbija se može dobiti za 1 dinar ukoliko uzmete paket mesečno od 3000 dinara (200 kuna ) taj paket sadrži 600 minuta ka svim mrežama (dodatnih 2000 minuta u Telenor mreži kada potrošite 600 u nacionalnom saobraćaju), 2000 sms poruka ka svim mrežama, i neograničeni internet (2GB po full brzini, ostalo po 64/32k).

Kod MT:S Telekom Srbija Lumia 520 se može dobiti za dinar ukoliko uzmete paket od 1980 dinara mesečno (132 Kuna) taj paket sadrži 600 minuta ka svim nacionalnim mrežama, 1500 sms poruka ka svim mrežama I 1500MB ka svim mrežama.

Za kraj sam ostavio Vip Mobile koji je deo Austrijskog telekoma, vlasnika VipNet mreže u Hrvatskoj. U Vip Mobile možete Lumia 520 uređaj dobiti po ceni od 1 dinar ukoliko uzmete paket od 1990 din (132 Kuna), taj paket uključuje 1200 smartova (1 Smart = 1 Minut Razgovora ili 1 SMS ili 1MB), nakon potrošenih smartova dobijate 1000 minuta unutar Vip mreže i neograničen internet brzine 64/32k.

Kao što sami vidite cene su zaista velike van EU, ali i pored toga svega, Nokia telefoni se zaista odlično prodaju u Srbiji. U Telenor Srbija Nokia Lumia 625 je na drugom mestu u Top 5 telefona.

Telenor Top 5

Uskoro kreće uskladjivanje zakona sa EU, pa se nadam da će i operateri Mobilne telefonije biti prinudjeni da korigiraju cene sa evropskim, što će omogućiti bolju prodaju i ponudu Nokia telefona u Srbiji.