Svi HTC Android uređaji nezakonito koriste Nokijine patente u Njemačkoj, a Motorola je možda sljedeća na udaru

Nokia logo anti HTC

Danas je sudac Regionalng suda u Munichenu proglasio HTC krivim za nezakonito korištenje Nokijinog patenta pod brojem EP1148681 naziva “method for transferring resource information” na svim Android uređajima u Njemačkoj. 

Idući korak je traženje zabrane prodaje HTC Android uređaja u Njemačkoj uz davanje jamstva u iznosu od 400 milijuna eura (3 milijarde kuna). Nokia je ishodovala zabranu prodaje HTC uređaja u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali sud je opozvao tu odluku do kraja suđenja. HTC će se ponovno na optuženičkoj klupi naći 9. siječnja iduće godine.

Ovaj patent je zanimljiv i Googleu jer se čini kako svi Android uređaji koriste tehnologiju opisanu u ovom patentu, ali za nju ne plaćaju nikakve licence Nokiji. Uz HTC, Google je također uložio prigovor na ovaj patent, ali za razliku od HTC-ovog prigovora koji je odbjen Googleov je kasno podnešen te ga sud nije uzeo u obzir.

Nokia Motorola logo

Nije HTC jedini koji bez odobrenja koristi Nokijino intelektualno vlasništvo. Florian Muller s FossPatents bloga je otkrio kako Nokia i Motorola, odnosno Nokia i Google imaju nerazriješenih poslova po pitanju licenciranja patenata. Naime, Nokia je poslala Motoroli email u kojem iskazuje želju da se Nokijini pravni stručnjaci sastanu u Finskoj s Googleovim i riješe problem neovlaštenog korištenja Nokijinih patenata od strane proizvođača Android uređaja. Google nije prihvati ovaj poziv.

Nokia re. 13-10-25 letter to Motorola Mobility Holdings