Joe Belfiore: Broj aktivacija WP uređaja se udvostručio u četvrtom tromjesečju

joe wp aktivacija

U financijskom izvješću za četvrto tromjesečje Nokia nije navela broj isporučenih ureaja, već je naglasila kako je on bio manji nego u trećem tromjesečju. To naravno nije dobar znak za Microsoft koji će za dva mjeseca postati vlasnik Nokijinog Odjela za uređaje i usluge. Na tu se vijest oglasio Joe Belfiore koji je na svojem Twitter profilu javio nešto pozitivnije vijesti. Prema njemu, broj aktiviranih WP uređaja se udvostručio u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je svaki mijesec za blagdanskog razdoblja taj broj rastao.

Kako je Nokia prošle godine prodala 4.4 milijuna Lumia uređaja, to bi značilo nekih 8 milijuna ove godine jer je u prošlom tromjesečju prodano 8.8 milijuna Lumija. Iako u usporedbi na proteklu godinu to nije loše, pad prodaje iz trećeg u četvrto tromjesečje pomalo zabrinjava. Doduše Joe govori o aktivaciji WP uređaja a ne slabijoj prodaji Lumia uređaja.

joebelfiore on Twitter

Folks who think holiday sales of WP declined are incorrect. 🙂 Activations more than doubled last holidays and increased each holiday month.

Najveći problem je najavljivanje prodaje odjela što je očito donijelo znatnu pomutnju u poslovanju. Nadalje, loše plasirani uređaji su također rezultirali slabijom prodajom. Nokia nije uspila napraviti kvalitetnu zamjenu za LUmiju 720 i 820 a plasirala je, premda iznimno kvalitetan, vrlo skup uređaj na tržište koji nije mogao poboljšati prodaju. Lumia 525 i Lumia 1320 su kasno i vrlo sporo došle na tržište a upravo su ovi uređaji trebali biti svojevrsni forte kako bi se poboljšala prodaja.

Nokia je trebala plasirati 5 inčni uređaj koji bi zadovoljio široke mase i bio top model s znatno manjom cijenom od Lumije 1520. Nadalje plasman uređaja kao i njihova cijena su poprilično upitni. Ako gledamo hrvatsko tržište, Lumia 1020 koja je najbolji kamera uređaj na tržištu je trebala imati znatno manju cijenu kako bi se probila na tržištu. Od nje je i dalje kompletnija Lumia 920 koja se danas može jeftino kupiti a daje sve što ima Lumia 1020 osim 41 MP kamere. No dokaz da je kamera Lumije 920 odlična su mnogobrojne kvalitetne fotografije naših čitatelja.