Kantar Worldpanel pokazao kako je Europa utvrda Windows Phone platforme

Class Lumia 2013

Kantar WorldPanel je objavio već standardno svoje rezultate o zastupljenosti mobilnih platformi na većim tržištima za posljednja tri mjeseca završno s prosincem. Windows Phone platforma i dalje ima čvrsto utočište u većim europskim državama gdje njen udio na tržištu iznosi 10.3 %. U Njemačkoj je WP ostvario rast od 2.5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine te sada drži 5.9% udjela.

kantar udjeli os-a

U Velikoj Britaniji, gdje je treći najviše darivan brand među smartfonima upravo Nokia, je WP platforma došla do 11.3 % udjela tržišta dok je na francuskom tržištu pametnih uređaja udio WP platforme iznosio  11.4%.

kantarholidayuk

WP platforma se u Italiji polagano približava 20 % udjelu na tržištu pametnih uređaja te sada drži najviših u EU5 skupini 17.1 % udjela. U Španjolskoj se broj WP uređaja napokon počeo povećavati te sada drže znakovitih 5.6 % što je za 4.4% više u odnosu na isto razdoblje pretprošle godine.

Treba naglasiti kako je na tržištu pametnih uređaja u 5 najvećih država gubitke u udjelu imao uz BlackBerry i iOs što govori kako su korisnici ipšak prepoznali WP platformu kao cjenovno pristupačniju alternativu iOs-u. Također treba spomenuti kako je Android debelo iznad svih ostalih platformi i da mu zastupljenost i dalje raste.

U SAD-u je WP platforma unatoč ogromnoj reklamnoj kampanji i trudu Microsofta ali i Nokije ostvarila povećanje udjela od 1.9% te sada drži 4.3% tog značajnog tržišta pametnim uređajima. U Kini je također ostvaren minimalan rast WP platforme u udjelu tržišta te Kina i dalje ostaje nepokoreno tržište te ogroman potencijal.

Interesantan je pad zastupljenosti udjela WP platforme u Južnoj Americi od 1.8% gdje je do kraja trećeg tromjesečja prodan značajan broj Lumia uređaja i koje je standardno uporište Nokije. Jedina platforma koja je ostvarila rast je Android.

kantar-dec13-comp

Zanimljivo je na kraju vidjeti koliki rast udjela zastupljenosti tržišta pametnih uređaja ostvaruje WP platforme iz godine u godinu.Tako je u Španjolskoj ostvaren rast od strahovitih 366% u odnosu na prošlu godinu.

 

Iako trend rasta udjela nije najbrži, WP na čelu s Nokijom polagano postaje moćna treća platforma koja sve više diše za vratom iOs-u.