Nokia je u Q4 zaradila 274 milijuna € odnosno 5% više u odnosu na Q3

Q4 i cijela godina

Nokia je objavila poslovno izvješće za četvrto tromjesečje 2013. Godine kao i za cijelu godinu. Posebnost ovog izvješća je u istovremenom objavljivanju zajedno s Microsoftom koji bi uskoro trebao preuzeti Nokijin Odjel za uređaje i usluge. Također je posebno jer je Odjel za uređaje i usluge naslovljen kao zaustavljeno poslovanje te su njegovi rezultati i odijeljeni od ostalih odjela koji ostaju unutar Nokije.

Nokia je odmah naglasila kako je njen profit kojeg donose preostali odjeli narastao za 18 % u usporedbi s prošlim tromjesečjem. Nokia je ostvarila prodaju od 3.5 milijardi eura a na svoj račun pospremila 274 milijuna € što je za 5% više u odnosu na neto zaradu u prošlom tromjesečju.

U cijelom tom iznosu NSN je donio 243 milijuna, što je za 46 % više u odnosu na Q3, HERE 18 milijuna ili 29 % više u odnosu na Q3 a Ured za naprednu tehnologiju 82 milijuna € odnosno 22 % manje u odnosu na Q3.

 

Ukupno u 2013. godini je Nokia od preostalih odjela zaradila 12.7 milijardi € što je za 17% manje u odnosu na prošlu godinu.

 

Odjel za uređaje i usluge je nastavio nizati gubitke te je četvrto tromjesečje završio s 198 milijuna € gubitka, a ukupna prodaja je bila za čak 29 % manja nego u prošlom tromjesečju. Nokia nije objavila broj isporučenih mobilnih uređaja za četvrto tromjesečje ali je naglasila kako je broj prodanih pametnih uređaja bio manji u odnosu na Q3 zbog dinamike i kompetitivnosti tržišta te potražnje za pametnim mobilnim uređajima. U pisanom izvješću stoji kako se povećao broj isporučenih osnovnih uređaja u četvrtom tromjesečju.

Prema nekim predviđanjima analitičara, Nokia je prodala približno 8.2 milijuna uređaja što je značajno niže od predviđanja. Veliki krivac tome je nedovoljno brzo obnavljanje ponude uređaja, pogotovo u donjem i srednjem cijenovnom segmentu, dok su top modeli pomalo precijenjeni. Također je prosječna cijena uređaja iznosila približno 135 € što naglašava slabiju prodaju top modela i veću prodaju low end modela.

Prema izvješću, Odjel za uređaje i usluge će orijeći u ruke Microsofta do kraja prvog tromjesečja. Dakle, Nokia je i dalje Nokia još koji mjesec.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje