Od danas prestaje podrška Nokia Trgovine za Meego i Symbian uređaje

nokia-n8_symbian-anna465

Došao je i taj dan kada službeno prestaje podrška za objavljivanje novih aplikacija na Nokia Store za Meego i Symbian uređaje. Ovaj potez označava kraj Meego i Symbian ekosustava jer se u mnogo primjera pokazalo kako je platforma bez aplikacija platforma bez budućnosti.

Ukidanje mogućnosti objave novih i nadogradnje postojećih aplikacija na Nokia Trgovini za Meego i Symbian uređaje najavljeno je 4. listopada u dopisu kojeg je Nokia Developer zajednica poslala programerima. Nokia uređaji s Symbian i Meego OS-om će još uvijek moći skidati aplikacije sa službene Nokia Trgovine, ali te aplikacije više neće primati ažuriranja, a na trgovinu neće biti moguće objaviti nove aplikacije.

Posljednji Symbian uređaji su se prestali proizvoditi ovog ljeta, a prvi i posljednji uređaje s Meego OS-om je Nokia N9 koja je ušla u povijest kao jedan od najbolje dizajniranih uređaja čije dizajnerske smjernica Nokia vjerno slijedi i na aktualnim uređajima. Za razliku od Symbiana, Nokia N9, odnosno Meego, će nastaviti živjeti u obliku Sailfish OS-a i finske tvrtke Jolla.

The Next Chapter

Ovo je kraj jedne velike epoha, ali svaki kraj je prilika za novi početak pa se tako nadamo da će Nokia i Microsoft u narednim godinama svojim korisnicima pružiti mnogo kvalitetnih i inovativnih proizvoda te donekle vratiti slavu kakvu ju je Nokia imala na području mobilnih uređaja.