Optička stabilizacija iz Nokije dostupna ostalim proizvođačima

osi nokia

Nokia je oduvijek stvarala trendove u mobilnoj industriji, a mobilna fotografija je jedan od njenih najvećih kreacija. Od plasiranja prve kamere u modelu Nokia 7650, prekretnice u fotografiji 5 MP kamere Nokije N95, do postavljanja 12 MP senzora i Xenon bljeskalice, Nokia je mobilnu fotografiju podigla na mnogo viši nivo. Posljednje što je plasirala uz 41 MP senzor je optička stabilizacija što je pomoglo u kreiranju izvrsnih noćnih fotografija, odnosno područja gdje se kamere na mobilnim uređajima nisu baš najbolje snalazile.

Optička stabilizacija je predstavljena s modelom Lumia 920 na Nokia World događaju krajem 2012. godine. Nokia je upotrijebila nekoliko mikromotora koji su upravljali cijelim modulom kamere u dvi osi pomoću internog žiroskopa. Mehanizam nosi oznaku L2G2IS te je vrlo elegantnih mjera (2.3 x 2.3 x 0.7mm). karakterizira ga poprilično visoka cijena od 1.7 $ što uključuje uz elektromotore žiroskop te čip pomoću kojeg se sve kontrolira.

Mehanizam je Nokia razvila s tvrtkom ST Microelectronics, istom s kojom je razvila i HAAC mikrofone, te polaže pravo korištenja na svojim uređajima bez naknade uz ekskluzivitet na određeno vremensko razdoblje. Kako javlja The Register, ekskluzivni period korištenja je završio te je tehnologija optičke stabilizacije sada postala dostupna i ostalim proizvođačima.

Via