Prema StatCounteru, WP platforma drži 3,19% udjela tržišta

udio tržišta WP

Poznat nam je udio WP platforme na europskom tržištu, odnosno u 5 najvećih europskih država zahvaljujući agencijama poput Kantar WprldPanel i drugih koje daju izvješća za pojedina tromjesečja. Međutim, manje je poznat udio WP platforme, barem nama laicima i malo žeščim Noia fanovima.

Približan uvid u zastupljenost WP platforme u Hrvatskoj ali i okolnim državama nam može dati StatCounter. Tako u Hrvatskoj WP platforma ima 3,19% udjela tržišta u posljednjem tromjesečju 2013. godine. Taj udio je smješta na četvrto mjesto, a iznad nje su Android sa 60%, iOs-a s 25 % udjela i s40 platforma koja ima 4,4% udjela u Hrvatskoj.

 

stat wp srbija

U Srbiji, WP platforma uživa 2,38% udjela, dok Symbianv(7%) i S40 platforma (11%) i dalje imaju velike udjele. Naravno, Android tu ima standardnih 60% udjela.

 

wp statcounter BIH

U Bosni i Hercegovini je nešto povoljnija situacija za WP platformu koja ima 4,16% udjela u posljednjem tromjesečju 2013. godine. Iznad nje su Android sa 65%, iOs sa 11 %, s40 sa 6% te Symbian sa 5,6%.

 

stat wp slovenija

U Sloveniji je situacija sličnija europskoj te WP platforma prema Statcounteru drži 4,38% udjela, a iznad nje su Android sa 69% te iOs sa 18% udjela.

 

Imajte na umu kako StatCounter daje samo približan uvid u zastupljenost platformi. Ipak, udio Lumia uređaja u Hrvatskoj ali i šire bi mogao biti veći, barem bliži europskom prosjeku. Tome bi zasigurno moglo pomoći bolje i usmjerenije promoviranje uređaja uz naravno pametnije postavljanje cijena.