Prema StatCounteru, WP platforma drži 3,19% udjela tržišta

udio tržišta WP

Poznat nam je udio WP platforme na europskom tržištu, odnosno u 5 najvećih europskih država zahvaljujući agencijama poput Kantar WprldPanel i drugih koje daju izvješća za pojedina tromjesečja. Međutim, manje je poznat udio WP platforme, barem nama laicima i malo žeščim Noia fanovima.

Približan uvid u zastupljenost WP platforme u Hrvatskoj ali i okolnim državama nam može dati StatCounter. Tako u Hrvatskoj WP platforma ima 3,19% udjela tržišta u posljednjem tromjesečju 2013. godine. Taj udio je smješta na četvrto mjesto, a iznad nje su Android sa 60%, iOs-a s 25 % udjela i s40 platforma koja ima 4,4% udjela u Hrvatskoj.

 

stat wp srbija

U Srbiji, WP platforma uživa 2,38% udjela, dok Symbianv(7%) i S40 platforma (11%) i dalje imaju velike udjele. Naravno, Android tu ima standardnih 60% udjela.

 

wp statcounter BIH

U Bosni i Hercegovini je nešto povoljnija situacija za WP platformu koja ima 4,16% udjela u posljednjem tromjesečju 2013. godine. Iznad nje su Android sa 65%, iOs sa 11 %, s40 sa 6% te Symbian sa 5,6%.

 

stat wp slovenija

U Sloveniji je situacija sličnija europskoj te WP platforma prema Statcounteru drži 4,38% udjela, a iznad nje su Android sa 69% te iOs sa 18% udjela.

 

Imajte na umu kako StatCounter daje samo približan uvid u zastupljenost platformi. Ipak, udio Lumia uređaja u Hrvatskoj ali i šire bi mogao biti veći, barem bliži europskom prosjeku. Tome bi zasigurno moglo pomoći bolje i usmjerenije promoviranje uređaja uz naravno pametnije postavljanje cijena.

 

 • dexter

  tvrd orah je taj Symbian 🙂

  • dembow

   Ili njegovi korisnici koji imaju averziju prema novitetima.

   • Gordan

    da, noviteti u vidu baterije koja ne traje ni cijeli dan nam nisu fora, zatim nemogućnost aktiviranja alarma kad je telefon ugašen je isto loš novitet, fotići bez xenon flasha (ok, 1020 ima) su isto koma… iOS 7 je iskopirao multitasking view sa Symbiana3/Belle (look&feel) i to predstavio kao novitet… eto, baš sam lud za novitetima… kad naprave nešto bolje od 808-ice, onda ćemo razgovarati…