Microsoft najavio dolazak Facebook Messengera, sklapanje novih partnerstva te neke funkcije nove WP8.1 platforme

facebook_messenger

Microsoft je na svojoj ‘Media and Analyst day’ konferenciji objavio nove vijesti vezane za Windows Phone platformu.Definitivno vijest koja je najviše odjeknula je dolazak Facebook Messengera na WP8 platformu.

Indirektno su najavili dolazak WP8.1 platforme ovo proljeće te potvrdili da će svi Windows Phone 8 uređaji dobiti buduće nadogradnje. Najavljene su i nove poslovne funkcije koje će budućom nadogradnjom doći na WP8 platformu.

Joe Belfiore je iznio statistiku vezanu za Windows Phone i uređaje koji ga koriste. Tako je ‘carrier billing’ (plaćanje preko računa operatera) prisutan u 34 zemlje preko 55 operatera u tim zemljama. Među tim zemljama se nalazi i Hrvatska s Vipnet operaterom. Dnevno se obavi 12 milijuna transakcija u WP Trgovini. Broj aplikacija u trgovini je narastao na 245 000, a prošle godine je preuzeta 4.1 milijarda aplikacija s Trgovine.

CNet Lumia 520 recenzija

Joe se pohavlio kako je Windows Phone Nokia Lumia 520 ovog Božića bio treći najprodavaniji smartfon u Velikoj Britaniji ispred svih Android uređaja. Pokazali su i godišnji rast Windows Phone platforme koji, ovisno o tržištu, iznosi od 60% do nevjerojatnih 758%. Globalno gledano, WP je ostvario godišnji rast od 97%.

Windows Phone je druga platforma u 9 zemalja dok isporuka uređaja s Windows Phoneom prelazi isporuku iPhonea u 10 zemalja. U šest zemalja WP ima više od 10% udjela na tržištu.

Nokia Lumia 820 qualcomm

Microsoft je najavio podršku za Dual SIM uređaje te za nove procesore iz serije Qualcomm Snapdragon (200, 400, 400 LTE). Najavljen je i bolji rad MicroSD kartice na koju će se u budućnosti moći instalirati aplikacije. MS je otvoreno pozvao sve proizvođače da na svojim uređajima koriste Windows Phone. Najavljena je i podrška za uređaje bez hardverskih tipki te partnerstva s tvrtkama: LG, Huawei, Lenovo, Karbonn, Xolo, Samsung, Longcheer, JSR, HTC i Foxconn.

Održana je i zanimljiva Q&A rasprava u kojoj je Joe Belfiore odgovarao na pitanja publike. Pitanja i odgovore možete pronaći ovdje.