#NokiaMWC – Prijenos u živo s MWC2014

naslovna konferencija

Pozdrav svima, Nokiamob ove godine ima iznimnu čast biti s cijelom Nokia zajednicom na jedinstvenom događaju, Mobile World Congress-u gdje će biti predstavljeni novi Nokia uređaji. Vidjeli smo proteklih dana što nas očekuje, i iskreno u razgovoru s blogerima, jedino sam saznao da bi mogli vidjeti prvi Dual SIM Nokia Lumia uređaj, Nokia Lumia 630. Pitanje je što nam se još sprema. Konferencija počinje za kojih 25 minuta i lagano sam počeo zagrijavati prste. Prijenos će ići u živo, fotografije koje ćete vidjeti su snimljene Lumijom 920 i malo smanjene radi ograničenog prostora na serveru (problemi trećeg svijeta).

punjač dc19

Nokia nas je odmah opremila s DC-19 punjačem koji će dobro doći :).

Uglavnom, uključite se i pratite nas jer Nokiamob donosi sve što Nokia ima za reći ovdje.

 

8:26 Upravo je došla najava kako krećemo za 5 minuta. Dakle, Nokia X, android uređaj, Lumia 630, prva dual sim Lumia i možda koji jači predstavnik Lumia uređaja je to što očekujemo. Neću se previše oslanjati na predviđanja jer ćemo sve uskoro saznati.

I počelo je u veselom tonu 🙂 sve pršti od Nokia uređaja na najavnoj špici

WP_20140224_08_32_37_Pro

Vjerovali ili ne Stephen Elop vodi konferenciju. Govori o Nokiji i budućnosti Nokia uređaja na WP os-u

 

Dolazi BBM, Adobe Photoshop na Lumia uređaje. Dolazi i novi SDK 1.1 za foto aplikacije što će donijeti nove aplikacije za kameru, a napisan je u istom kodu kao i SDK za WP8.1 što je dobro

Elop je rekao kako prodaju milijun Nokia 105 uređaja tjedno što je odličan rezultat

nokia 220

Nokia 220 za 29€ je novi uređaj koji je povezan na internet. Nova stvar je inkorporacija Bing tražilice u osnovne modele. Uređaj će biti dostupan u dual sim verziji, ima 2 MP kameru i biti će dostupan odmah na tržištu

 

I dolazi nam Asha 230, nova i najeftinija Asha do sada koja će koštati 45€. Uređaj će imati Fastlane a već smo ga vidjeli na objavama evleaksa. Uređaj ima zaslon osjetljiv na dodir kao i prethodni Asha Touch uređaji sa inkorporiranom Swipe opcijom

nova asha

Asha motion je nova aplikacija koja će vam dati mpogućnost kreiranja novih Wallpapera. A najveća stvar je da će u travnju doći velika nadogradnja za Asha uređaje i to sve nove i objavljene. Nadogradnja će imati One Drive aplikaciju, Smarter Imaging i Fastlane aplikacije kao i MixRadio aplikaciju.

app nokiax

IO Nova dva Androida, Nokia X i Nokia X+. Stephen govori kako ova dva uređaja pokreću Android aplikacije no vidjet ćemo uskoro što se događa. Nokia X+ ima više memorije od Nokije X, a oba uređaja imaju 4 inčni zaslon. Skype, Viber, Whatsapp i mnoge druge aplikacije su tu, kao i HERE Maps i Nokia Mix Radio.

Aplikacije za Nokia X uređaj će moći vrlo lako biti napravljene za Nokia Android, a uređaj će moći koristiti Yandex trgovinu. Nokia se pobrinila privući developere kroz različite načine monetizacije aplikacija.

Sada je na redu Neal Broadley koji će govoriti više o Nokiji X. Nokia X će imati Glance zaslon koji ćete otvoriti swajpanjem, dosta slično Asha Touch sučelju što možda govori o budućoj zamjeni Asha Touch sučelja no više drugi put. Početni zaslon ima pločice koje se mogu premiještati vrlo fluidno po zaslonu ali im se može mijenjati i veličina

Dobra je stvar što će početni zaslon imati mogućnost stavljanja aplikacija u foldere ali će imati i Fastlane koji je poprilično brz na Nokiji X i moguće je mijenjati što želite vidjeti na njemu

Nokia X ima i padajući izbornik gdj će se nalaze sve opcije za kontroliranje osnovnih funkcija.

Nokia XL jeee

No dolazi i Nokia XL, android Nokia s većim zaslonom, 5 inčnim IPS zaslonom i 5 MP kamerom te 2 MP prednjom kamerom. Uređaj stvarno lijepo izgleda u živo.

one drive i skype

Sada je stephen opet na pozornici koji je pozvao kolegicu iz Microsofta koja radi na Skyp-u. Ona je ponudila mjesec dana besplatnog Skype Unlimited programa kao i dodatnih 10 GB na One Drive usluzi ali naravno na određenim tržištima

 

Nokia X će koštati 89€ i dolazi odmah na tržište, Nokia X+ će koštati 99€ a Nokia XL 109€ i dolaze u Q2 na tržište.

Stephen

Nokia X serija uređaja će biti uvod za sve korisnike i ljubitelje Androida na WP Lumia uređaje. Bit je da se upoznaju s WP aplikacijama i sučeljem te potom pređu na Lumia uređaje. Zato je Google Play izbačen iz uređaja a ide se s Micosoftovom ponudom aplikacija.

nove nokije

Sada su na redu pitanja iz publike i Stephen odlično skriva odgovore. Ipak nismo vidjeli novi Lumia uređaj vjerojatno jer WP8.1 opet malo kasni i nije spreman za MWC.

 

Prezentacija će uskoro biti gotova i polagano ćemo završiti s prijenosom. Sada slijedi igranje s uređajima i snimanje svih uređaja za vas Nokia fanove i Nokiamob fanove. U komentarima ostavite pitanja i želje i što želite da vam snimim.

Marc iz Pureview club bloga je pitao kada će doći novi Pureview uređaj no za sada ništa od toga.

 

Novost je Nokia 220, Asha 230, Nokia X Nokia X+ i Nokia XL. I prezentacija je gotova