Poznate nove informacije o WP8.1 sustavu *Dopuna*

wp81leaks560px

Dopuna: Galeriju snimaka zaslona Windows Phone 8.1 OS-a možete pogledati ovdje.

 

Microsoft je prije par dana određenim programerima dopustio skidanje novog WP8.1 SDK-a (Software Development Kit) koji je otkrio neke nove mogućnosti Windows Phone 8.1 platforme.

Windows Phone će se Blue nadogradnjom uvelike približiti Windows RT sustavu. U alatu za programere uključena je “Universal App” opcija koja omogućuje stvaranje Windows i Windows Phone aplikacija iz zajedničkog HTML i JavaScript koda. Isto tako će u WP8.1 sustavu biti promijenjen format aplikacija u .appx koji se već koristi na Windows 8.1 platformi.

Nova funkcija Windows Phone 8.1 OS-a u kojoj će uživati korisnici je mogućnost postavljanja glavne aplikacije za primanje i slanje poruka. Korisnici će sami birati hoće li im glavna aplikacija za poruke biti zadana Messages aplikacija ili će postaviti neku drugu poput WhatsAppa, Vibera ili Skypea.

S WP8.1 platformom stiže i ‘Battery Power Sense’ aplikacije koja je zadužena za praćenje potrošnje baterije. Otkrivena je još i podrška za VPN (Virtual Private Network) te nova OneDrive aplikacija. Došao je kraj i music+video aplikaciji koju će zamijeniti odvojene aplikacije za glazbu i video. Prisutna je i nova aplikacija za podcaste.

Promijene je doživjela i ugrađena kamera aplikacija. Prisutan je popriličan redizajn uz dodavanje nove opcije Burst Shot koja omogućuje fotografiranje više fotografija u nizu.

WP8.1 ugrađena kamera aplikacija

Promijenjen je i način rada aplikacija u pozadini te funkcija samog Back gumba. Na sadašnjoj verziji WP8 OS-a pritiskom na strelicu se zatvara trenutna aplikacija, ali u budućoj verziji neće doći do zatvaranja, već do suspendiranja aplikacije. Ova funkcija je već prisutna na Windows 8.1 platformi. Isto tako će se aplikacije moći gasiti i povlačenjem kartice aplikacije prema dolje u multitasking sučelju, a ne isključivo pritiskanjem x gumba kakva je situacija sada.

Multitasking Sučelje GDR3

Došlo je i do promijenje ponašanja Internet Explorera prilikom pregledavanja videa na YouTubeu. Na novoj verziji video se neće automatski pokretati preko cijelog zaslona, već će se vrtiti na YouTube internet stranici.

Korisnici će dobiti i mogućnost instaliranja aplikacija na microSD karticu. Instaliranje aplikacija isključivo na memoriju telefona predstavlja veliki problem za Lumia uređaje s 8 GB memorije. Igre poput Asphalta 8 ili GTA San Andreas traže od korisnika najmanje 2GB slobodne memorije, a te uvjete je teško ostvariti na uređaju s 8GB od kojih je korisniku dostupno 6GB.

Postoji i mogućnost da Windows Phone 8.1 bude imao i ‘File Manager’. Programeri su u SDK-u otkrili ‘file picker’ i ‘file saver’ mogućnosti pa se možemo nadati da će u finalnoj verziji WP8.1 posjedovati i dugoočekivani file manager.

warren wp81 obavijesti

Isto tako s WP8.1 sustavom stiže i dugoočekivani centar za notifikacije koji će nositi ime Action Center.

Dopuna: Dostupna snimka zaslona novog video playera.

WP8.1 video player

Predstavljanje Windows Phone 8.1 OS-a se očekuje na ovogodišnjoj Build konferenciji kada će programerima biti omogućeno skidanje ‘preview’ verzije OS-a. Korisnici će Windows Phone 8.1 u obliku nadogradnje na Windows Phone 8 sustav početi primati tijekom svibnja.

Dopuna:

Otkriveno je još nekoliko novih opcija koje će doći s WP8.1 nadogradnjom. Jedna od važnijih stvari je mogućnost praćenja snage Bluetooth signala, bolje obavijesti za chat poruke, automatska nadogradnja aplikacija, dublja integracija twittera i facebooka unutar platforme te mogućnost odabiranja više živih pločica.

via izvor