Službeno predstavljena Nokia X, prvi Nokia android uređaj

Nokia-X-Dual-SIM-2

Kako bi Nokia spremno ušla u borbu za osvajanje brzorastućih tržišta danas je na MWC-u najavljena Nokia X, odnosno nova serija Nokia uređaja pokretanih Android Os-om. Prvi iz serije je Nokia X koja ima 4 inčni IPS LCD zaslon WVGA rezolucije, odnosno 800×480 piksela što mu daje gustoću piksela od 233ppi. Dimenzije uređaja su 115,5 x 63 x 10,4 mm a uređaj teži 128,7 g.
 Uređaj će soći u Dual i Single SIm izvedbi a podržavati će 2G i 3G mreže. Može se povezivati još putem USB utora, Bluetooth veze a tu je podrška za WiFi. Uređaj ima FM radio i podršku za AGPS. Na stražnjoj strani se nalazi 3MP kamera fiksnog fokusa bez LED bljeskalice.

Nokia X ima BN-01 bateriju kapaciteta 1500 mAh koja će joj omogućiti do 17 dana u stanju pripravnosti i do 10 sati razgovora na 3G mrežama.

Ispod zaslona se krije Qualcomm Snapdragon™ S4 procesor s dvije jezgre koje kucaju na taktu od 1 GHz. Također uređaj ima 512 RAM-a te 4 GB interne memorije proširive do 32 GB s microSD karticama.

Nokia-X-Dual-SIM

Nokia X dolazi u velikom varijetetu boja a na tržištu bi se trebala pojaviti u narednim danima po cijeni od 89€ ili 676 kn.

Važna stavka uređaja je integracija SWIPE funkcije kao i Fastlane zaslona, a uređaj obiluje aplikacijama koje su prilagođene za Nokijinu verziju Android softvera.

Više o uređaju saznajte na Nokia stranicama.