Video: Mikro recenzija Nokia XL uređaja

Ergonomija zaslon

Jedna od privilegija koje Nokiamob kao gost Nokije ima je igranje s novim Nokia uređajima. Upravo sam imao prigodu koristiti, doduše prototipnu verziju, Nokia XL android uređaja koji će definitivno bit zanimljiv svima zbog 5 inčnog IPS zaslona. Iako se radi o uređaju koji bi trebao koštati manje od 1000 kn, vidljivost zaslona je izvrsna, a slabija rezolucija je neprimjetna jer je korisničko sučelje temeljeno na pločicama WP platforme koje dobro podnose zaslone manjih rezolucija. Zaslon nema Clear Black filter ali se jako dobro vidi na jakom svjetlu, a vidljivost mu je dobra pod velikim kutovima. Problem je što zaslon poprilično nakuplja otiske prstiju pa ga treba često prebrisati. Nadalje, dizaj podsjeća na Asha uređaje što otkriva kako je to cjenovno pristupačan uređaj koji je postavljen ispod Lumija a iznad Asha, s40 i s30 uređaja. Psihologija Nokije i Microsofta je napraviti prijelazni uređaj za sve one koji ne mogu priuštiti Lumije a ne žele Asha uređaje. Naravno s vremenom će korištenje X serije uređaja privući korisnike ka Lumijama ako bi htjeli bolju kameru ili kvalitetniji uređaj općenito.

Naslovna Prednja kamera

Kamera na uređaju je izvrsna s obzirom da je riječ o 5MP senzoru. Za razliku od Nokia X serije, ima autofokus i LED bljeskalicu, a fotografije ispadaju jako dobro. Na žalost nisam uspio prebaciti fotografije jer nam je pristup internetu loš a uređaj je prototipni pa mu sve funkcije još ne rade najbolje.Prednja kamera je širokokutna i ima senzor od 2 MP. Loša stvar je da uređaj nema dodijeljenu fizičku kamera tipku, no to je ipak Android :).

stražnja

Najvažnija stvar koju sve zanima je Nokijin Android Os kojeg pokreće. On je baziran na Jelly Beanu, odnosno Androidu 4.1 ali su preuzete određene funkcije s KitKat-a. Os je ogoljen kompletno te su određene opcije vezane uz Google proizvode zamijenjene s Nokia i Microsoft aplikacijama. No u osnovi je to Android jednak na ostalim Android uređajima te će se na XL uređaj moći instalirati bilo koja Android aplikacija. Nokia je testirala popriličan broj aplikacija i preko 95% njih je kompatibilno s Nokiama iz X serije. Aplikacije koje su vezane uz Google usluge bi mogle biti nestabilne ili uopće ne raditi na uređaju. U razgovoru s developer timom sam saznao kako će proces prebacivanja aplikacija na Nokijinu verziju Android os-a trajati samo nekoliko sati, stoga se mogu očekivati mnoge aplikacije koje trenutno X serija uređaja ne podržava. Nokia Trgovina sadrži popriličan broj popularnih naslova, odn aplikacia do igara a ukoliko neka nedostaje ona će vas uputiti na neku drugu trgovinu gdje je možete potom preuzeti. Treća opcija je instaliranje APK datoteke.

Nokia XL ima dvostruko tapkanje za buđenje zaslona, također ima Glance zaslon, inkorporiran Swipe te Fast Lane zaslon na kojem je prikazana povijest korištenja uređaja. Sam Fastlane zaslon se može uređivati po želji, odnosno sami možete birati što želite vidjeti na njemu.

Početni zaslon je prekriven pločicama aplikacija koje možete premiještati po želji te im promijeniti veličinu, manju ili veću pločicu. Također ih je moguće sortirati u foldere jer svaka instalirana aplikacija se pojavljuje na početnom zaslonu te ćete nakon određenog vremena trebati poprilično skrolati. Također su podržani widgeti od kojih su neki slični kao i kod android uređaja. Uređaj ima padajući izbornik koji služi za mijenjanje postavki, odnosno uključivanje Bluetootha, WiFi-ja, utišavanje uređaja i slično, a ispod se pojavljuju obavijesti što je uključeno. Sve obavijesti o pridošlim porukama su prikazane u Fast Lane-u, a pojavljuju se i na zaključanom zaslonu odakle se swajpanjem po obavijesti odlazi direktno u aplikaciju koja je poslala obavijest.

Uređaj ima 2000 mAh bateriju koja će izdržati do 26 dana u stanju čekanja. Nokia XL ima Snapdragon SoC s dvojezgrenim 1GHz procesorom a tu je podrška od 768 MB RAM-a. Ono što sam ja mogao vidjeti na prototipnom uređaju je da je Nokia XL poprilično fluidna te nema nekakvih zastajkivanja. Uređaj ima 4 GB interne memorije koja se može proširiti do 32 GB s microSD karticama.

Uređaj ima mogućnost izmjenjivanja stražnje maske te se ona skida vlo lako kao kod Lumia uređaja koji imaju tu opciju. Maska nije polikarbonatna ali je plastika kvalitetno napravljena i ima blago matiranu završnu obradu koja daje odličan osjećaj pod prstima. Ergonomija uređaja je dobra, i kako je blago zaobljen vrlo lijepo leži u ruci te je lako kontrolirati zaslon iako ne možete dotaknuti sve njegove djelove. Iako se maska uređaja skida, nema nikakvih škripanja i uređaj je jako čvrst ta kad padne maska se ne odvaja. Testirali :). Loša je stvar što morate ukoniti bateriju kako bi postavili dvije SIM kartice kao i memorijsku karticu. U narednim modelima bi se ova mana mogla prepraviti tako što će utori biti premješteni na drugu stranu, ali ispod maske kako se ne bi izgubila čistoća dizajna.

Nokia XL bi se na tržištu trebala pojavitiu drugom tromjesečju, odnosno za nekih 6 do 8 tjedana. Nije poznato kada će doći u Hrvatsku ali kako ekipa iz Nokije govori, nećemo morati dugo čekati na nju. Nokia XL će koštati 109 €, a biti će dostupna u žutoj, bijeloj, narančastoj, zelenoj, cyan i crnoj boji.

Na okupu

Da više ne dužim, pogledajte video u kojem je prikazan uređaj i demonstriran Nokia Android.

Youtube

 

Naravno, uređaj sam imao tek nekih sat vremena i potrebno je više dana korištenja kako bih ga realno i objektivno recenzirao, no za sada izgleda jako dobro. Kako se radi o prototipu neke opcije će još biti dodatne a sam os ispoliran.