68% čitatelja Nokiamob bloga koristi Nokia Lumia uređaje, dok se Symbian još dobro drži

Koji Nokia uređaj koristite

Prije koji tjedan smo napravili malu anketu u kojoj smo vas pitali koji Nokia uređaj koristite i dobili možda očekivan ali zanimljiv podatak. Od vas 540 čitatelja ovog bloga koji su dali svoj glas, 68,7% vas koristi Nokia Lumia uređaj. Iako je to odličan i očekivan postotak zanimljivo je da se Symbian i dalje drži jako dobro s 17,04% udjela vaših glasova dok je na trećem mjestu broj čitatelja koji ne koriste Nokia uređaj. MeeGo je na četvrtom mjesti s 2,96% ali je interesantno kako je podjednak broj korisnika Asha uređaja među našim čitateljima. Možda je to rezultat slabijeg reklamiranja ovih cjenovno pristupačnih Nokia uređaja.

Anketa Mobhr

Naš partnerski blog Mob.hr je napravio anketu koja je djelomično povezana s našom a daje nam uvid u udio platformi pametnih uređaja kod njihovih čitatelja. Kao i svugdje u svijetu tako i ovdje Android uvjerljivo vodi s 61% glasova. Na opće iznenađenje svih, na drugom mjestu je osvanuo WP s 18% udjela dok je na trećem mjestu iOs s 12% udjela. Symbian se i dalje ne da te je na četvrtom mjestu s 6% udjela.

Iako ovaj postotak ne daje pravu sliku udjela platformi pametnih uređaja u Hrvtskoj te gdje god se čitaju Nokiamob i Mob.hr, ipak je vidljivo kako je koncentracija WP uređaja, ponajprije zahvaljujući velikom naporu Nokije, u porastu.