Kamera iz Oppo Find 7 uređaja ipak nije prava prijetnja 41 MP PureView kameri

Kamera

Kineski Oppo je predstavio svoj top model koji obiluje vrhunskim hardverom, od Snapdragon 801 procesora, preko zaslona 2K rezolucije do kamere koja snima 4K video. Uz te opcije pokušali su progurati i 50 MP kameru te tako izazvati Nokiju i pokušati je skinuti s trona što ne polazi za rukom Samsungu i Sony-ju. Međutim, ipak nije riječ o pravoj 50 MP kameri što smo već prije spomenuli, već je riječ o softverskom spajanju 4 najbolje fotografije dobivene iz niza od 10 brzo snimljenih fotografija s 13 MP senzorom. Tako spojene fotografije daju jednu 50 MP fotografiju nešto veće kvalitete. Oppo takav način snimanja fotografija naziva pomalo pogrešno “Super Zoom” te ga nudi kao posebnu opciju unutar softvera kamere.

Treba naglasiti kako Oppo koristi senzor sličan iz Samsungovog S4 modela koji je znatno manji od primjerice senzora Lumije 1020, a uz put kamera iz Oppo Find 7 uređaja nema ni optičku stabilizaciju kao ni Xenon bljeskalicu. Sve navedeno dovodi u pitanje koliko kvalitetne će biti snimljene fotografije uz svu softversku moć obrade.

Ipak će Nokia i dalje ostati na tronu mobilne fotografije jer softver još uvijek ne može pobijediti fiziku, odnosno kvalitetne leće, veličinu senzora kao i prisutnost optičke stabilizacije. Na isti način bi Nokia mogla kreirati 152 MP fotografije, čisto u marketinške svrhe. Ovako se ipak drže izrade kvalitetnih fotografija gdje se naknadnom softverskom obradom nekoliko piksela stvara jedan superpiksel.

Opet treba pohvaliti Oppo jer je svojom idejom dao novi koncept u mobilnoj fotografiji te napravio još jedan korak kako bi se približio Nokiji. Po objavljenim primjerima fotografija vidi se kako su dosta napredovali i zasigurno će natjerati Nokiju da nastavi kreirati još bolje PureView kamere i uređaje. Ono gdje bi Oppo mogao profitirati jest tržište koje sebi ne može priuštiti Lumiju 1020 pa će potražiti najjeftiniju zamijenu za kreiranje nešto kvalitetnijih fotografija.

 

Via 1 / 2 / 3