Microsoft neće naplaćivati licencu za WP indijskim proizvođačima mobitela Lava i Karbonn

Microsoft partneri

Na ovogodišnjem MWC-u je Microsoft obznanio imena nekoliko novih proizvođača mobilnih uređaja koji bi uz Nokiju trebali obogatiti ponudu WP uređaja. Među 9 najavljenih partnera su i indijski proizvođači mobilnih uređaja Lava i Karbonn koji bi trebali pomoći Microsoftu u dodatnom širenju WP platforme u Indiji. Times Of India novine su saznale iz nekoliko provjerenih izvora kako su ova dva proizvođača upala u igru tek kada im je Microsoft odlučio ukinuti licence za korištenje WP platforme. Ovo je pomalo fascinantan podatak kada nam je jasno kako Microsoft istu stvar nije napravio za Nokiju koja se čak obvezala isključivo proizvoditi WP pametne uređaje. Nokia je navodno bila dužna platiti Microsoftu 20 do 30 $ po prodanom uređaju za korištenje WP platforme (Sada znamo i zašto!).

Čak su ovu informaciju indijskim novinama potvrdili visoki dužnosnici obaju indijskih tvrtki kazavši kako neće plaćati licence Microsoftu za korištenje WP platforme upravo kako bi povećali prodaju te dodatno smanjili cijenu uređajašto nisu ostvarili uz podršku Nokije. Bez licenci će WP uređaji kako tvrde dužnosnici biti još jeftiniji i time još privlačniji na tržištu.

Iako su unatrag dvije godine stvari bile drugačije, da je Nokia kojim slučajem ustrajala u svojim gubicima još pola godine, zacijelo bi Microsoft odustao od naplaćivanja licenci i njima te možda ne bi došlo do prodaje odjela. No pitanje je što bi se dogodilo…

 

Via