Nokia je Ballmera koštala pozicije predsjednika Microsofta

elop i ballmer

Bloomberg Businessweek je u odličnom članku opisao dolazak Satya Nadelle na čelnu poziciju Microsofta i događaje koji su uzrokovali ostavku sada bivšeg predsjednika Stevea Ballmera.

Kako Bloomberg tvrdi, glavni razlog zbog kojeg je Ballmer morao napustiti poziciju CEO-a Microsofta je Nokia. Naime, i prije nego je Microsoft odlučio kupiti Nokiju interno se raspravljalo o smjeni Steve Ballmera. Akvizicija Nokijina Odjela uređaja i usluga bila je samo povod da se to i dogodi.

Tijekom lipnja Steve Ballmer je na sjednici odbora direktore obavijestio kako Microsoft kupuje Nokiju, tj. Nokijin odjel za proizvodnju uređaja zajedno s HERE odjelom. Bill Gates, Tony Bates i nekoliko direktora su prvotno bili protiv toga, ali popustili su Ballmerovim zamislima te je odbor ipak dopustio kupovinu Nokijina odjela uređaja i  usluga, ali bez HERE odjela za kartografiju i navigaciju. Žestoko protivljenje Tonyja Batesa je razlog zašto je na kraju morao napustiti Microsoft. Zanimljivo je da je i Satya Nadella uz Billa Gatesa bio protiv akviziciji, ali su s vremenom promijenili mišljenje.

uajm_microsoftheadquarters

Ballmer je pošto-poto htio kupiti Nokiju da je na sastanku vikao na ostale direktore i govorio da je on direktor i da će se njega slušati. Microsoft je s Nokijom imao ugovor koji je istjecao u veljači 2014. godine, a dosta indikatora je pokazivalo da će se Nokia nakon isteka ugovora okrenuti k Androidu. Ballmer je to morao zaustaviti, a jedini način je bila kupovina.

Cijeli članak možete pročitati na Bloomberg Businessweek stranici.