Nokia planira prebaciti proizvodnju iz Indije u Vijetnam?

nokiatopchen

Nokia se u Indiji, kao i mnoge druge velike kompanije poput BMW, IBM, Vodafone, Royal Dutch Shell, našla u problemu glede naplate poreza u Indiji. Prema presudi indijskog suda Nokia treba uplatiti 571 milijun $ ukoliko želi pogon u gradu Chennai prodati Microsoftu zajedno s Odjelom za uređaje i usluge.

Nokia i Microsoft žele okončati prodaju Odjela do kraja mjeseca a s obzirom na ishod presude Nokia bi mogla i ugasiti pogon pokraj grada Chennai što bi rezultiralo otpuštanjem 8000 radnika koji tamo rade.

Iako je pogon u Chennai-ju jedan od važnijih, Nokia bi vrlo lako mogla preseliti proizvodnju u “prijateljskije” zemlje poput Vijetnama gdje je nedavno otvoren novi pogon koji upošljava preko 10 000 radnika.

Izvori bliski Nokiji su potvrdili kako su smjene smanjene u dvije dnevno no to nije razlog presudi suda već usklađivanje rada s ostalim pogonima diljem svijeta. Nokia je jasno dala do znanja kako je ovaj sudski postupak neće omesti u završavanju prodaje Odjela za uređaje i usluge što bi se moglo dogoditi do kraja ovog mjeseca

 

Via