Posjetili smo NSN na #MWC2014

Naslovna NSN

Na MWC-u u Barceloni smo prošetali i do NSN-a odnosno Nokia Solutions i Networks izložbenog prostora. Međutim, jednostavno ušetati u NSN-ov prostor nije moguće bez prethodne najave i dogovora termina posjeta. No kako smo komunicirali s šefom NSN PR-a dobili smo 30 minutno razgledavanje i ukratko približavanje svega što NSN radi običnom laiku. Ovdje moramo odmah zahvaliti Paivi Kalske koja nam je dogovorila turu i Jane Raygaard koja je bila zadužena za nas te nam pokazala sve što NSN je i predstavlja.

Vanjski slobodni dio

Jedino što ste mogli iz vanka kao slučajni prolaznik vidjeti je demonstracija budućih tehnologija na kojima NSN radi poput 5G mreža, pametnim mrežama i slično. No prava stvar se krila u unutrašnjem čuvanom prostoru. Odmah nam je objašnjeno kako je konkurencija u poslu ogromna te se moraju čuvati špijunaže. Zbog toga smo dobili i posebnu dozvolu za fotografiranje određenih pokaznih platformi i opreme.

NSN ima šarolik spektar poslovanja koji prelazi čisto postavljanje mreža za operatere. Njihov moto, ali i moto industrije, je 20% hardvera i 80% softvera te je stvar uistinu takva. Njihova prezentacija hardvera i softvera je bila posložena po zaslonima osjetljivim na dodir a svaka demonstracijska baza određenog dijela poslovanja je imala određenu priču. Donosimo vam samo nekoliko vrlo interesantnih i svima razumljivih.

tekuće aplikacije

U suradnji s IBM-om je NSN razvio tekuće aplikacije, odnosno softver koji se može koristiti za praćenje kretanja određenog vozila. Bit je da kamere prate kretanje vozila i svaki njegov pokret u određenom području a svi podaci s kamere se šalju putem mreža u centralnu postaju. NSN je razvio način slanja komprimiranih i samo bitnih podataka kako se mreža ne bi opretetila a opet informacija ostala vitalna te važna.

end user sa fsecure

Jedan od krajnjem korisniku najbližih vidova poslovanja NSN-a je kotroliranje potencijalnih malvera unutar mreže što je razvijeno s tvrtkom F-Secure u vlasništvu trenutnog izvršnog direktora Nokije, Riste Siilasme. NSN i F-secure prate promet u mrežama i bilježe uzorke normalnog i nenormalnog protoka podataka u mreži te prepoznaju mogući malver program koji bi krajnjem korisniku mogao nanijeti štetu u vidu nabijanja većih računa putem slanja skupih SMS poruka ili krađe podataka poput brojeva kreditnih kartica. Trenutno je tek 3% mobilnih uređaja zaštićeno nekim oblikom softvera protiv malvera a ostatak je potencijalna meta malvera. NSN i Fsecure nude zaštitu krajnjeg korisnika kroz monitoring prometa unutar mreže operatera ali i plasiranjem softvera koji se instalira na uređaj i štiti krajnjeg korisnika. Slika ispod prikazuje promjene prometa u mreži odnosno pojavu malver programa.

enduser protok

virtualizacija mreža

Jedan vid poslovanja NSN-a je virtualizacija funkcioniranja mreža, odnosno lakše prilagođavanje i planiranje mreža softverskim rješenjima. Jednostavan primjer je uvođenje novih baznih stanica dok ih softver vrlo jednostavno prepoznaje i uključuje u cijelu mrežu bez ikakvih problema u funkcioniranju ostalih dijelova mreže.

CRAN

Nadalje NSN se bavi jednostavnim rješenjima poput upravljanja baznim stanicama kako bi signal krajnjem korisniku uvijek bio dobar a ureaj normalno funkcionirao bez veće potrošnje baterije. Primjer je kontroliranje jačine signala na većim prostorima poput stadiona i fokusiranje signala nekoliko baznih stanica kako bi krajnji korisnik uvijek imao dovoljnu jačinu signala.

Međutim kako svi fanovi mobilnih tehnologija vole vidjeti hardver poslikali smo nekoliko komada svima poznatih ali ne iz bliza viđenih radio stanica operatera koje svakodnevno koristimo.

flexi radio stanice

Poviše je do kraja ogoljena Flexi Radio 10 bazna stanica koja ima mogućnost pametnog usmjeravanja signala u ona područja koja imaju slabiji signal (klikni za veći prikaz).

Poviše možete vidjeti kontrolni modul za upravljanje radio stanicama operatera. Ovakvi moduli su najčešće smješteni odmah uz stupove gdje se nalaze bazne stanice ili u njihovoj blizini.

fdd lte

U suradnji s Sprint operaterom NSN je razvio malene Flexi radio stanice za FDD LTE mreže (poviše), dok na slici ispod možete vidjeti nekoliko tipova manjih flexi stanica.

male bazne stanice

 

Nešto primamljiviji oblik NSN radio stanica je i ova prikazana na fotografiji ispod koja služi za istovremeno odašiljanje WiFi i LTE signala. Ovakve radio stanice se mogu koristiti u otvorenim ali i zatvorenim prostorima čemu i nešto privlačniji dizajn.

Navedeni su samo neke od usluga, odnosno vidova poslovanja NSN-a koje smo stigli pohvatati i snimiti. Naš boravak tamo je premašio dogovorenih 30 minuta pa smo morali prepustiti vrijeme NSN-ovih zaposlenika drugima :). S obzirom na viđeno NSN je zaista jedan važan dio Nokia korporacije te je postao njihov važan izvor financija.NSN je u posljednje vrijeme znatno napredovao i proširio svoje poslovanje te ih čeka svjetla budućnost u njihovom segmentu mobilne industrije.