Prodaji odjela za uređaje i usluge se sada protive i korejski proizvođači

Microsoft i Nokia

Izgleda da bi se finaliziranje ugovora o prodaji Nokijinog odjela za uređaje i usluge Microsoftu moglo odužiti s obzirom na novu peticiju koju je pred Komisijom za trgovinu (Fair Trade Commission) pokrenula Korejsko udruženje za elektroniku (Korean Electronics Association) zajedno s još nekoliko drugih udruženja. U tim udrugama su okupljeni svi koreanski proizvođači elektroničke opreme, među kojima je i Samsung, LG, Hyundai i drugi. Oni smatraju kako bi se nakon prodaje odjela Nokia jače okrenila zaštiti svojih patenata te njihovoj naplati što je znatno drugačije od današnjeg odnosa s tim prozvođačima. Nokia do sada nije pretjerano naplaćivala svoje patente jer je imala povoljne ugovore s korejskim proizvođačima, a ovako bi postala svojevrsni patentni troll što oni žele izbjeći pod svaku cijenu. Nadalje, smatraju kako bi to iskoristio i Microsoft koji bi koreanske proizvođače “ucjenjivao” s Nokijinim patentima te tako sebi osigurao bolji položaj na tržištu.

Krajnje je interesantno kako je peticija predana 07. ožujka, a poznato nam je kako Microsoft i Nokia žele zaključiti ugovor do kraja ovog mjeseca. Vjerojatno je ova peticija uzrokovana kineskim blokiranjem ugovora između Microsofta i Nokije koji su nedavno tek održali seminar o potencijalnom utjecaju Nokije na kineske proizvođače nakon prodaje odjela za uređaje i usluge.

Ne želim podizati lažne nade, no ukoliko se ovaj proces oduži, možda ugledamo i drugačiji ishod Odjela za uređaje i usluge…

 

Via