Recenzija: Nokia Lumia 1320

Kućište

Obline copy

Klasičnu priču o kućištu nije moguće ispričati kod Lumije 1320, jer je njeno kućište svedeno na prednju staklenu plohu i stražnju masku koja je prihvaćena za plastični okvir. Kada skinete masku onda jasno možete vidjeti kako je uređaj sastavljen od dva dijela učvršćena vijcima unutar kojih se krije sav hardver. Baterija nije dostupna već se nalazi ispod stražnjeg dijela kućišta na kojeg se naslanja plastična, elegantna maska. S postavljenom maskom Lumia 1320 ostavlja dojam kao da ima jednodijelno kućište poput Lumije 1520.

Prednjom stranom uređaja dominira crna ravna ploha zaštićena Gorilla staklom treće generacije. Ispod nje se smjestio veliki 6 inčni zaslon oko kojeg je prazni prostor dosta stanjen što pridonosi atraktivnosti ovog phableta. Iznad zaslona uz sami rub prednje plohe je centralno smješten otvor slušalice ispod kojeg se nalazi decentni sivkasti logo Nokije. Desno od loga su neprimjetni otvori senzora za automatsko pozadinsko osvjetljenje zaslona te senzora za blizinu, nakon čega se jasno vidi prednja VGA kamera. Lijeva strana od loga je oslobođena sadržaja čime Nokijin minimalizam dolazi značajno do izražaja.

Ispod zaslona su već klasično smještene tri kontrolne kapacitivne tipke. Lijeva u obliku strelice služi za povratak, odnosno zatvaranje aplikacije te pokretanje „task managera“, centralna Windows Phone tipka vas uvijek vraća na početni zaslon te služi za pokretanje glasovnog upravljanja uređajem, dok tipka u obliku povećala pripada Bing tražilici te uz tražilicu omogućava pokretanje aplikacije za brzo prepoznavanje pjesama kao i skeniranje QR kodova, teksta i slično. Kapacitivne tipke nemaju pozadinsko osvjetljenje što je nije trebao biti slučaj kod uređaja ovog tipa te će ovo predstavljati problem mnogima. Dok ćete po danu lako koristiti tipke, noćno kontroliranje uređaja zahtjeva mišićnu memoriju vaših prstiju, a navikavanje će potrajati neko vrijeme.

Zaslon završava tankim plastičnim rubom kućišta u koji je uklopljen a na kojeg se nadovezuje maska uređaja oblih rubova. Donja strana uređaja sadrži otvor za microUSB, dok je lijeva strana potpuno slobodna te naglašava lijepe obline uređaja. Na gornjoj strani je lijevo od centra se jedino nalazi 3,5 mm utor za naglavne slušalice. Desna strana uređaja ima postavljene tri fizičke tipke koje su kao i kod Lumije 1520 nešto dulje uslijed većih dimenzija samog uređaja. Gornja najduža tipka služi za namještanje jačine zvuka. Ispod nje je centralno smještena tipka za zaključavanje/otključavanje odnosno uključivanje/iaključivanje uređaja, dok je u donjem dijelu postavljena dvostupanjska tipka dodijeljena kameri. Iako su stupnjevi precizno odijeljeni, posljednji stupanj za okidanje fotografija je nešto „mekši“ pa će vam se često dogoditi da slikate uz željenu i koju fotografiju viška.

Kamera tipka donji dio rub copy

Tipke su lijepo postavljene na maski te ne plešu unutar svojih perforacija već su dosta čvrste što je pohvalno.

Iako je riječ o phabletu, stražnja strana Lumije 1320 nije prazna i dosadna što se Nokiji dogodilo kod Lumije 820. Po centralnoj osi gledajući od dole je smještena izrazito mala perforacija za vanjski zvučnik na čijim su rubovima dvije izbočine kako bi znali kada zvučnik pokrivate prstom. Poviše je centralno smješten Nokia logo, a iznad njega je leća 5 MP kamere s jednostrukom LED bljeskalicom nad njom.

Maska zajedno s staklenom plohom zaslona djeluje kompaktno i čvrsto osim na stražnjoj strani gdje centralno ipak ima malo prostora što se osjeti kuckanjem prsta. Maska je blago matirana te ostavlja dojam mekanoće a zahvalno je što ne prima otiske prstiju te se vrlo lako skida. Ukoliko uređaj držite s ključevima moguće je napraviti manje ogrebotine, no ako masku pređete sredstvom za pranje stakala one se neće toliko primijetiti. Nečistoće se isto tako jednostavno uklanjaju nekim neabrazivnim sredstvom za pranje. Maska dolazi uz testnu bijelu još u žutoj, crnoj i crvenoj varijanti. Zahvaljujući dizajnu maske koja doseže sam rub zaslona, njenim mijenjanjem u maske drugih boja se stječe dojam da posjedujete novi uređaj.

Blaga matiranost maske je daje uređaju dobro držanje u ruci, međutim ukoliko su vam ruke suhe uređaj dosta klizi. S vlažnošću ruku držanje uređaja se znatno poboljšava. Nokia je trebala ostaviti barem koju masku s sjajnom završnom obradom ukoliko je nekome ovakva završna obrada klizava.

Pogledajte video u kojem demonstriramo kako skinuti stražnju masku te kako umetnuti microSIM i microSD kartice

Youtube

Kada skinete masku odvajanjem ruba maske na donjem dijelu uređaja, možete vidjeti utore za micro SIM i microSD kartice. Utori su smješteni jedan iznad drugog (SIM na vrhu), a nalaze se u gornjem desnom dijelu uređaja ako ga gledate od straga. Na istoj strani samo u donjem dijelu se nalazi mala bijela papirnata naljepnica za koju pretpostavljamo da promijeni boju ako uređaj upadne u vodu.

Dizajn i ergonomija

Straga obline copy

Kod Lumije 1320 Nokia se ponovno pokazala kao vrhunski dizajner i ubacila sve elemente potrebne za jedan kvalitetno dizajniran uređaj. Na prvi pogled će iskusnom poznavatelju Nokia uređaja ali i vlasnicima određenih Lumija biti jasno kako je osnove dizajna ovog phableta Nokia uzela iz Lumije 625 čiji je uspješan oblik dodatno unaprijedila. Rezultat toga su dodatno blaže bočne linije, još tanje kućište te unatoč svojoj veličini jako ugodna ergonomija uređaja. Za razliku od Lumije 625, stražnja strana Lumije 1320 je potpuno ravna te nema ni najmanje naznake uzdizanja kućišta oko modula kamere čime nije povećana debljina kućišta. Linije ovog uređaja su vrlo čiste i ne prekinute, zahvaljujući minimalističkom pristupu dizajnu čime je postignuta profinjenost i razbijena monotonost uređaja. Profinjenosti dodatno pomaže stanjen prostor oboda zaslona što je još jedna dizajnerska nota preuzeta iz Lumije 625.

Međutim, ne smijete smetnuti s uma kako je unatoč pohvalnom industrijskom dizajnu ipak riječ o phabletu, odnosno ovećem mobilnom uređaju. Samim time je njegovo držanje i vaše ponašanje s uređajem nešto drugačije i zahtjeva određenu dozu privikavanja. No, već za koji dan ćete već biti stopljeni s uređajem i male dijagonale zaslona će prijeći u zaborav. Ergonomija uređaja nije narušena veličinom, već na protiv lijepo leži u ruci što se može zahvaliti blagim rubovima koji ne bodu dlan. Isto tako je obavljanje razgovora s Lumijom 1320 ugodno te vam se ne doima glomaznom.

Kontroliranje uređaja palcem nije nemoguća misija ukoliko važnije pločice postavite njemu na dohvat. No, dodirnuti dijagonalno rub zaslona je fizički nemoguće s toga ćete često uređaj držati u jednoj ruci a zaslon kontrolirati s prstom druge. Pisanje s palcem jednog prsta je moguće no zahtjeva oslanjanje uređaja na mali prst što uvjetuje spretnije balansiranje uređaja, pogotovo ako tipkate u hodu jer će vam u protivnom iskliznuti. Najbolje je kod utipkavanja teksta držati uređaj s obje ruke te koristiti palčeve obje ruke za tipkanje. Težina uređaja od ovećih 220 grama nije toliko primjetna upravo zahvaljujući njegovim dimenzijama, a valja spomenuti kako je uređaj dobro balansiran.

Većina vas se najvjerojatnije pita ukoliko nabavite ovoliki uređaj gdje ga pospremiti?. Ako usporedite dimenzije phableta 164.2 x 85.9 x 9.8 mm s dimenzijama kompaktnije Lumije 920 (130.3 x 70.8 x 10.7 mm) razlika je poprilična, gotovo zastrašujuća. No, Lumia 1320 komotno stane u „standardni“ prednji džep jeans hlača kao i ostalih hlača izrađenih od lakših materijala. Stražnji džep se može koristiti kao privremeno odlagalište uređaja no ukoliko nosite uže krojeve, prednji džep je topla preporuka jer ne samo da ćete imati problem pri sjedenju, već bi uređaj mogao postati meta spretnih džepara.

Muške torbe manjih gabarita mogu primiti uređaj u svoju unutrašnjost no pripazite pri kupnji da vam neki od pretinaca u kojem želite držati uređaj ima dovoljno mjesta. Torbe ljepšeg spola općenito imaju poprilično mjesta za raznorazne predmete pa će se u njih lako smjestiti i Lumia 1320.