Znanstvenici koristili Nokia Lumia 1020 uređaj za snimanje objekata zaklonjenih svjetlopropusnim materijalima

Nokia Lumia 1020 eksperiment

Znanstvenici pariškog instituta Langevin su otkrili način kako dobiti prepoznatljivu sliku objekta koji je zaklonjen predmetima propusnim za svjetlo. Tehnika se razvila iz metode snimanja fotografija jednim pikselom no sada su znanstvenici koristili svakodnevnu kameru sa megapikselnim senzorom, a najbolja za taj posao im se pokazala kamera Nokia Lumia 1020 uređaja.

Fotografija objekta se dobiva usporedbom signala iz svakog pojedinog piksela te naravno jačom softverskom obradom dobivenih podataka. Na kraju se dobije vrlo jasan oblik uslikanog objekta. Prednost metode je što joj nisu potrebne leće pa su za fotografiranje objekata znanstvenici postavili sitnu perforaciju ispred leće Lumije 1020. Mana metode je da izvor svjetla koje dolazi od objekta mora biti jednobojno, no taj se problem može riješiti postavljanjem filtera ispred kamere.

prepoznavanje objekta

Znanstvenici primjenu vide u medicini jer su uspjeli slikati kroz tkivo dojke, ali i u svemiru za različite teleskope jer metoda ne zahtjeva sofisticirane leće čime bi teleskopi bili jednostavniji i tako jeftiniji.

Više o cijelom postupku pročitajte ovdje.

 

Via