Grintanje: Kako visoka cijena Nokia Lumia uređaja može povećati njihovu prodaju?!

1020 s5 ht ponuda

Svi znamo kako WP platforma polagano osvaja europsko tržište ponajprije zahvaljujući Nokia hardveru ali i jednostavnosti te platforme. Nokia se u posljednje vrijeme značajno potrudila te predstavila široki spektar uređaja koji mogu zadovoljiti svaki tehno ukus i potrebe, no ne i novčanik. Naš čitatelj Denis (Hvala) nam je skrenio pozornost na cijenu Nokia Lumia 1020 uređaja kod hrvatskih operatera (Vipnet i HT) koja je i dalje visoka kao da je uređaj tek došao na tržište. Istina je kako Lumija 1020 ima unikatnost uslijed svoje 41 MP kamere i lijepog dizajna što bi moglo opravdati njenu cijenu, ali isto tako i broji mjesece otkako je na tržištu. Stoga nije normalno da Samsungov posljednji top model Galaxy S5 ima samo 100 kn veću cijenu u istima paketima od Lumije 1020.

 

s5 vip vipnet Lumia 1020

 

Ma koliko god netko volio Nokiju, njen brend i sve što ona značii donosi, prosječni kupac je ponajprije orijentiran i vođen cijenom, odnosno omjerom uloženog i dobivenog. Iskreno, možda će foto orijentiranim kupcima Lumia 1020 i biti prvi izbor, ali realno gledajući Snapdragon 801, 16 MP kamera, Super Amoled 5 inčni zaslon i posljednji Android os koji je još uvijek u prednosti nad WP8 platformom kod Samsungovog top modela, će prije usmjeriti kupca da svojih 4000 + kuna ostavi za Samsung uređaj.

1020 i s5 HT cijene

Znamo da su cijene uređaja u ponudi operatera njihova poslovna strategija, ali isto tako pretpostavljamo kako Nokia može utjecati na formiranje početnih ili razvoja daljnjih cijena. Ako ne kod operatera onda barem može utjecati na maloprodajne cijene. Ukoliko Nokia ima želje za povećanjem prodaje svojih modela kao i dodatnim širenjem udjela WP platforme u Hrvatskoj, ali i susjednim nam državama, onda bi trebala pažljivije postavljati cijene bez obzira na iznimno visok porez. S manjim maržama, ali i povremenim razumnim akcijama te pravovremenim spuštanjem cijena, prodajni uspjeh bi zasigurno bio puno bolji.

Ukoliko smo na krivom tragu onda barem mogu poraditi na marketingu, pa primjerice utjecati na HT da u internet ponudi za Lumiju 1020 uz koju dolazi i Camera Grip, postave i fotografiju Camera Grip-a. Čisto da se zna o kojem je fotografskom kućištu riječ.

Slobodno se nadovežite na temu, svaki vaš komentar je dobrodošao!