JPMorgan: Samsung bi Nokiji mogao plaćati 36 puta veću cijenu licenci nego do sada

Nokia samsung

Analitičar JPMorgana Sandeep Deshpande iznio je teoriju prema kojoj bi Samsung Nokiji mogao plaćati 36 puta veću cijenu za licenciranje patenata nega do sada. Do ovog izračuna se došlouzimajući u obzir godinu potpisivanja prošlog ugovora te prošlu godinu koja je referentna za novu ugovor.

Krajem prošle godine Nokia je najavila kako sa Samsungom produžuje postojeći ugovor oko licenciranja patenata te da će cijena licenci koju Samsung mora platiti biti određana arbitražom tijekom 2015. godine.

Analitičar JPMorgana je za prošli ugovor, koji je sklopljen 2008. godine, za referentnu godinu uzeo 2007. kada je Nokijin prihod bio 2.2 puta veći od prihoda Samsungova odjela mobilnih uređaja. Zbog toga je Samsung plaćao veoma nisku cijenu za licence Nokijinih patenata. Za novi ugovor referentna godina je 2013., a u toj godini prihod Samsungova odjela uređaja je 36.5 puta veći od prihoda Nokije. Vodeći se tim izračunom ispada da će Samsung novu licencu plaćati 36 puta skuplje nego prošlu. JPMorgan napominje i da povećanje cijene od ‘samo’ 20 puta u odnosu na 2007. može Nokiji donijeti znatne prihode od licenciranja patenata. Ista sudbina čeka i Apple, čiji ugovor s Nokijom ističe 2016. godine.

Zbog ogromnog potencijala u licenciranju patenata, JPMorgan je ocijenio dionice Nokije s ‘Overweight’ (Iznad očekivanja) te postavio cijenu od 8 eura (60 kuna) po dionici. Trenutna cijena Nokijinih dionica iznosi 5,60 eura.

via izvor