Kako napraviti hard reset i ponovno postaviti uređaj na WP8.1 OS-u ?

GDR3 1020Jedna od zasigurno najomrženijih stvari svakom korisniku mobilnih uređaja je hard reset, odnosno vraćanje tvorničkih postavki telefona. Omržen je zbog toga što se tim postupkom brišu svi podaci s mobilnog uređaja – aplikacije, email računi, slike i ostali mediji s memorije telefona, postavke personalizacije itd.

Microsoft je s Windows Phone 8.1 OS-om učinio hard reset na WP platformi malo humanijim nego što je bio do sada. Ponajprije zahvaljujući opciji sigurnosnog kopiranja popisa aplikacija, izgleda početnog zaslona, postavki Internet Explorera i općenito postavki uređaja.

Kako napraviti Hard Reset na Windows Phone 8.1 uređaju?

Hard Reset ili vraćanje uređaja na tvorničke postavke se aktivira tako da se u postavkama otvori sekcija ‘o telefonu’ i odabere opcija ‘ponovno postavljanje telefona’. Na isti način se radi hard reset i na Windows Phone 8 i 7.8 operativnim sustavima.

Prije nego što odaberete ‘ponovno postavljanje telefona’ i time pokrenete hard reset, potrebno je napraviti sigurnosnu kopiju podataka na mobilnom uređaju. Za sigurnosno kopiranje u postavkama postoji sekcija ‘sigurnosno kopiranje’ (backup). WP8.1 nudi sigurnosno kopiranje fotografija i aplikacija na OneDrive servis. U postavkama sigurnosnog kopiranja fotografija i videozapisa možete odabrati kvalitetu medija koje prenosite. Ovdje bitnu stavku igra i veličina OneDrive računa.

Mnogo jednostavnije rješenje za čuvanje svih fotografija i videozapisa s mobilnog uređaja je kopiranje na računalo. Jednostavno spojite svoj Windows Phone 8(.1) uređaj na računalo, otvorite Moje Računalo, pronađete vaš uređaj i kopirate mape s fotografijama na računalo. Ako ste vlasnik WP uređaja s memorijskom karticom i imate spremljene sve fotografije i videozapise na MicroSD, vaši podaci na kartici neće biti izbrisani prilikom vraćanja na tvorničke postavke, osim ako prilikom potvrde reseta ne odaberete opciju za brisanje sadžaja s MicroSD kartice.

Windows Phone pruža mogućnost i kopiranja SMS i MMS poruka. Vaši kontakti se automatski spremaju na jedan od računa koji su prijavljeni na vaš uređaj (Microsoft Outlook, live, hotmail ili Google gmail).

Kopiranje popisa aplikacija i postavki

Najbitnija stavka sigurnosnog kopiranje je kopiranje aplikacija i postavki. Prednost koju WP8.1 OS ima nad WP8 OS-om je mogućnost kopiranja većine postavki telefona, lozinki, izgleda početnog zaslona i kopiranje favorita iz preglednika. Najbitnija mogućnost je kopiranje popisa aplikacija. Osim samog popisa, na OneDrive se kopiraju bilješke, rezultati i sadržaji aplikacija koje podržaju kopiranje. Neke aplikacije i igre imaju vlastiti sustav sigurnosnog kopiranja progresije.

Nakon što kopirate sve što vam je bitno, vrijeme je za ponovno postavljanje uređaja, tj. Hard Reset. Otvorite postavke, o telefonu te odaberete ‘ponovno postavljanje telefona’. Nakon odabira pojavljuje se par iskočnih poruka koje pitaju za dodatnu potvrdu te obavještavaju što će se dogoditi ako nastavite. Hard Resetom brišu se svi podaci s telefona i on se vraća na tvorničke postavke. Proces resetiranja traje 10-15 minuta. Tijekom procesa se pojave poznati zupčanici s trakom koja prikazuje napredak reseta. Nakon što završi hard reset, vrijeme je za ponovno postavljanje uređaja.

 Kako ponovno postaviti WP8.1 uređaj?

Nakon hard reseta na redu je ponovo postavljanje uređaja. Prvo što se pojavi su poruke dobrodošlice i uvod u postavljanje uređaja. Potrebno je prihvatiti uvjete korištenja WP OS-a te uvjete korištenja Nokia softvera. Prilikom prihvaćanja uvjeta korištenja Nokia softvera pojavi se poruka zahvale ‘Thank you for choosing Nokia’.

Prvi bitni korak kod ponovnog postavljanja je odabiranje želite li postaviti uređaj preporučeno ili prilagođeno.

Mi preporučamo da odaberete prilagođene. Odabirom ‘prilagođeno’ pojavljuju je se lista opcija (poput dopuštenja mobilnog interneta, slanja WiFI informacija, slanja informacija o korištenju uređaja itd.) iz koje odabirete koje želite dopustiti.

Dalje slijedi postavljanje vremenske zone, regije, jezika telefona te prijava s MS računom. Ako ste koristili isti račun na više uređaja, pokaže se opcija ‘Restore phone’, odnosno vraćanje sigurnosne kopije na uređaj. Ovisno koliko ste sigurnosnih kopija napravili i koliko uređaja koristili, prikazat će se opcije s datumom posljednje sigurnosne kopije i imenom uređaja. Ako želite vratiti svoju sigurnosnu kopiju, odaberite koju kopiju i s kojeg uređaja želite vratiti. Postoji i mogućnost zaobilaženja vraćanja sigurnosne kopije ako ne želite vratiti prethodne postavke uređaja.

Kod vraćanja sigurnosnih kopija treba napomenuti da postoji jedna nelogičnost. Microsoft traži da korisnik verificira svoj indentitet unosom koda koji je poslan SMS porukom. U fazi postavljanja kada MS traži kod poruku nije moguće primiti. Preporučamo da odaberete opciju da vam kod kažu preko poziva ili nastavite bez vraćanje sigurnosne kopije te primitkom poruke zapišete kod kojeg su poslali. Nakon toga morate opet napraviti hard reset i u fazi vraćanja podataka odabrati ‘već imam kod’.

Po završetku vraćanja sigurnosne kopije pojave se opcije za završno postavljanje telefona. Nakon tog koraka, moguće je normalno koristiti uređaj. Ako ste odabrali vraćanje sigurnosne kopije, na redu je preuzimanje i instalacija svih aplikacija koje su zahvaćene sigurnosnom kopijom. Isto tako potrebno je potvrditi i neke email račune kao i račune za društvene mreže.

Izgled početnog zaslona i postavke se uredno vrate. Pločice aplikacija na poočetnom zaslonu koje se još instaliraju su zatamnjene te postupno vraćaju normalan izgled ovisno o progresiji preuzimanja i instalacije pojedine aplikacije.

 

Microsoft je s Windows Phone 8.1 OS-om ponovno postavljanje uređaja učinio mnogo ugodnijim nego što na Windows Phone 8.0 sustavu. Mogućnost čuvanja izgleda početnog zaslona, postavki te popisa aplikacija zajedno s određenim sadžajem unutar aplikacija zaista olakšava život korisniku. Iako je bolje nego na prošloj verziji OS-a, postoji mjesta za napredak.

 • Mare

  Ovdhe je opisano vracanje telefona na tvornicke postavke preko klika na telefonu, međutim, mene zanima had rrset preko tipki na mobitelu? I kako funkcionira na win 10?

 • Aiidaaa

  Ovog popodneva sam snimila facebook na WP i ostavila ga na punjenje. Nakon 1 , 2 mobitel ne reaguje. Izgleda da je ugasen i probala sam ga upaliti ali nece mislila sam da je do baterije i stavila na punjenje ali se ne pali ?
  Molim vas mi pomozite!!
  Mob. je NOKIA LUMIA 920
  P.S Nedavno sam nadogradila sistem na 8.1 !

  • Aiidaaa

   nakon 1,2 sata*

 • laspalmas

  ne mogu se registrirati na nokia račun jer mi nokia ne šalje kod

 • jelenko

  Poz zanima me zasto mi nece postavi sliku na zakljucabi ekran…sve sam pokusao i nece opet

 • Nesko

  Imam jedno glupo pitanje…posle instalacije 8.1 ne moze da mi se pokrene igrica Ice age, sta da radim?

  • stipe1906

   Je li u pitanju Ice Age Village? Ako je, meni radi. Pokušaj izgasiti pa upaliti mobitel – to rijesi 90% problema. Neke igre rađene u Unity 3D tehnologiji mogle bi imat problema. Ako je o tome riječ, onda treba pričekati izdavača da prilagodi igru.

   • Nesko

    Probao sam vise puta da izgasim i nista… Mislio sam da je obrisem pa da je ponovo instaliram al bojim se da mi se ne izbrise sve sto sam sagradio a dosao sam skoro do kraja… 🙂 ostaje mi onda da cekam da je prilagode…

    • stipe1906

     Kod mene normalno radi. Mozda je neki bug u igri u pitanju.

     • Nesko

      Resio sam problem…kad iskljucim internet i wi-fi onda radi normalno, a zasto je to tako, pojma nemam 🙂

 • anto

  Zadnjih dana mi se tel cudno ponasa, nisam instalirao 8.1, ali baterija osjetno krace traje, ne azurira se vise plocica sa vremenom, baterijom, cesto nece azurirati mail. Promijenio sam app za bateriju i vrijeme i opet isto. Citao sam ocjene za slicne aplikacije i vidim skoro na svakoj zadnji komentari kazu da ne radi live tile.
  Zna li netko sta se dogadja i kako rijesiti probleme? Mozda kako su pustili 8.1 sad i ovaj 8.0 zeza.
  nokia 820


  • Ma baterija uglavnom loše traje zbog aplikacija, poput Whatsappa ili Facebooka koje je gutaju enormno jer nisu baš nabolje uštimane. Možda bi trebao razmisliti o jednom hard resetu uređaja, to nalčešće zna produljiti vrijeme trajanja baterije. WP8.1 Dev Preview nije baš najbajniji te ima dosta bugova, pogotovo što se aplikacija tiče i osobno bih pričekao 6 mjesec kada će biti puštena službena verzija.
   Definitivno preporučam da isključiš pozadinski rad aplikacija koje ti ne trebaju.

   • zoki

    Napravio sam hard reset ali mi nigdi ne izbacuje opciju da mogu nazvat za kod,pomagajte:(

    • dxdy

     pa odeš na microsoftov račun podesiš da ti šalju mailom… https://account.live.com/proofs/Manage

     ako koristiš i Windowse 8.x na kompjuteru (tj isti račun na mobitelu i kompjuteru), možeš si na telefon instalirati Authenticator sa trgovine i povezati ga sa računom pa ti on generira kodove

     • zoki

      Hvala,jos uvjek sam na windows 7 na kompjuteru,a mislim da bi nesto iskomplicira pokusavajuci:)

    • stipe1906

     Nastavi bez vraćanja i zapisi kod kad budes moga primit poruku. Onda opet napravi hard reset i kad dođe do dijela gdje treba verificirat racun, odaberi već imam kod.

     • zoki

      Koliko triba cekat poruku?

     • stipe1906

      Ako si ukuca broj kad te je pitalo, trebalo bi stić instantno. I na koju si regiju stavio kad si radio hard reset? Ako si stavio SAD mozda nije bilo opcije za poziv jer nisu prepoznali broj

     • zoki

      Engleski UK,a prije toga na Hrvatski,dva puta sam ga resetira jer sam mislio da je mozda do jezika. Koji broj? Samo mi je trazilo da se prijavim na microsoftov racun i kasnije da ukucam meil na koji ce mi doc kod. Mozda sam na ovo drugo misto triba ukucat telefonski broj ili….?

     • stipe1906

      Ako trazi mejl, upisi mejl i primi kod na racunalu pa upisi gdje trazi. Meni je pokazalo polovican broj mobitela i trazilo da nadopunim broj.

     • zoki

      Hvala ti puno,zvao sam da mi donesu laptop na posa,vidit cemo sta ce bit:)

     • zoki

      Stipe stvarno neznam vise sta da radim,ocito sam uradio nesto pogresno,nema koda,a i nesto sam zeznio sa mailom ( napravio sam zamjenu sigurnosnih podataka ) uopce nisam ni pomislja da ce bit ovako komplikovano,barem meni ili sam glupko:( Jeli isti mail triba ukucat na oba mista posle reseta? Jeli mozda triba stavit neku drugu regiju da bi se dobila opcija da mogu pozvat za kod? Poludit cu vise,nadam se da ti nisam dosadio,a mozda je najbolje da ja to sve polako vratim,aplikaciju po aplikaciju.

     • stipe1906

      Pokusaj stavit regiju na kojoj ti je SIM kartica. Mene je na pocetku trazilo MS racun, a za restore (vraćanje podataka) mi je trazilo broj telefona. Kazu da će na taj broj poslat kod ili će zovniti i reć kod.

     • zoki

      Kartica mi je od Eroneta(063) BIH,stavim regiju Hrvatski(Bosna i Hercegovina) i opet nece

     • stipe1906

      Znaci stavio si regiju BiH i opet neće? Stvarno ne znam kakve su komplikacije kod tebe

 • DMT

  jel preporuka napraviti hard reset nakon instalacije 8.1; hoće li to ičemu pomoći?


  • Meni je drastično popravilo trajanje baterije na Lumiji 620. Kada sam nadogradio na 8.1 cuclalo je bateriju tolikim tempom da bi mi postotci curili naočigled! Dva sata umjerenog korištenja i ode baterija. Nakon reseta baterija izdrži cijeli dan, ali fakat cijeli dan, što moja Lumia NIKAD nije mogla, ni kad je bila nova novcijata. Meni se reset isplatio. 🙂

 • Drake

  Radi li vama Nokia Mix Radio? Iako promijenim lokaciju, radio opet ne radi. Što je točno Wi-Fi sense? Isključio sam to, itali su za neke šifre i za dijeljenje interneta sa prijateljima (?!).
  Inače, uradio sam hard reset prije par dana i baterija mi malo duže traje, izgura mi čitav dan. Ali mislim da neće više trajati ko prije jer WP 8.1. jednostavno troši više baterije od 8.0.

  • dxdy

   prebaci Nokia račun na US regiju (ne telefon i ne microsoftov) i na telefonu dodaj nokijin račun pod račune…
   regiju na Nokia računu prebaciš ovdje:
   https://account.nokia.com/acct/account/index.html

   WiFi sense automatski se veže na WiFI spotove na način da se automatski potvrđuje uvjete korištenja… stvarno ne znam da li to funkcionira OK na našim WiFi spotovima….


   • Funkcioniralo je na Intersparovom HotSpotu u Garden Mallu. Doduše, jedino što treba napraviti je u browseru kliknuti na “prihvaćam”, ali WiFi Sense je to odradio sam, tj. nije me maltretirao da idem u browser. No ne radi mi dijeljenje s kontaktima. Rodica si je instalirala isto 8.1 i pokušao sam s njom podijeliti svoj wireless i nije se apsolutno ništa događalo.

  • stipe1906

   Ovo što je dxdy rekao i pomaže u dijeljenju wifija sa facebook, skype i outlook kontaktima. Osobno to nisam probao. Imas na WPCentralu clanak o WiFi Senseu, pa ako te zanima http://m.wpcentral.com/wi-fi-sense-windows-phone-81