Kako napraviti hard reset i ponovno postaviti uređaj na WP8.1 OS-u ?

GDR3 1020Jedna od zasigurno najomrženijih stvari svakom korisniku mobilnih uređaja je hard reset, odnosno vraćanje tvorničkih postavki telefona. Omržen je zbog toga što se tim postupkom brišu svi podaci s mobilnog uređaja – aplikacije, email računi, slike i ostali mediji s memorije telefona, postavke personalizacije itd.

Microsoft je s Windows Phone 8.1 OS-om učinio hard reset na WP platformi malo humanijim nego što je bio do sada. Ponajprije zahvaljujući opciji sigurnosnog kopiranja popisa aplikacija, izgleda početnog zaslona, postavki Internet Explorera i općenito postavki uređaja.

Kako napraviti Hard Reset na Windows Phone 8.1 uređaju?

Hard Reset ili vraćanje uređaja na tvorničke postavke se aktivira tako da se u postavkama otvori sekcija ‘o telefonu’ i odabere opcija ‘ponovno postavljanje telefona’. Na isti način se radi hard reset i na Windows Phone 8 i 7.8 operativnim sustavima.

Prije nego što odaberete ‘ponovno postavljanje telefona’ i time pokrenete hard reset, potrebno je napraviti sigurnosnu kopiju podataka na mobilnom uređaju. Za sigurnosno kopiranje u postavkama postoji sekcija ‘sigurnosno kopiranje’ (backup). WP8.1 nudi sigurnosno kopiranje fotografija i aplikacija na OneDrive servis. U postavkama sigurnosnog kopiranja fotografija i videozapisa možete odabrati kvalitetu medija koje prenosite. Ovdje bitnu stavku igra i veličina OneDrive računa.

Mnogo jednostavnije rješenje za čuvanje svih fotografija i videozapisa s mobilnog uređaja je kopiranje na računalo. Jednostavno spojite svoj Windows Phone 8(.1) uređaj na računalo, otvorite Moje Računalo, pronađete vaš uređaj i kopirate mape s fotografijama na računalo. Ako ste vlasnik WP uređaja s memorijskom karticom i imate spremljene sve fotografije i videozapise na MicroSD, vaši podaci na kartici neće biti izbrisani prilikom vraćanja na tvorničke postavke, osim ako prilikom potvrde reseta ne odaberete opciju za brisanje sadžaja s MicroSD kartice.

Windows Phone pruža mogućnost i kopiranja SMS i MMS poruka. Vaši kontakti se automatski spremaju na jedan od računa koji su prijavljeni na vaš uređaj (Microsoft Outlook, live, hotmail ili Google gmail).

Kopiranje popisa aplikacija i postavki

Najbitnija stavka sigurnosnog kopiranje je kopiranje aplikacija i postavki. Prednost koju WP8.1 OS ima nad WP8 OS-om je mogućnost kopiranja većine postavki telefona, lozinki, izgleda početnog zaslona i kopiranje favorita iz preglednika. Najbitnija mogućnost je kopiranje popisa aplikacija. Osim samog popisa, na OneDrive se kopiraju bilješke, rezultati i sadržaji aplikacija koje podržaju kopiranje. Neke aplikacije i igre imaju vlastiti sustav sigurnosnog kopiranja progresije.

Nakon što kopirate sve što vam je bitno, vrijeme je za ponovno postavljanje uređaja, tj. Hard Reset. Otvorite postavke, o telefonu te odaberete ‘ponovno postavljanje telefona’. Nakon odabira pojavljuje se par iskočnih poruka koje pitaju za dodatnu potvrdu te obavještavaju što će se dogoditi ako nastavite. Hard Resetom brišu se svi podaci s telefona i on se vraća na tvorničke postavke. Proces resetiranja traje 10-15 minuta. Tijekom procesa se pojave poznati zupčanici s trakom koja prikazuje napredak reseta. Nakon što završi hard reset, vrijeme je za ponovno postavljanje uređaja.

 Kako ponovno postaviti WP8.1 uređaj?

Nakon hard reseta na redu je ponovo postavljanje uređaja. Prvo što se pojavi su poruke dobrodošlice i uvod u postavljanje uređaja. Potrebno je prihvatiti uvjete korištenja WP OS-a te uvjete korištenja Nokia softvera. Prilikom prihvaćanja uvjeta korištenja Nokia softvera pojavi se poruka zahvale ‘Thank you for choosing Nokia’.

Prvi bitni korak kod ponovnog postavljanja je odabiranje želite li postaviti uređaj preporučeno ili prilagođeno.

Mi preporučamo da odaberete prilagođene. Odabirom ‘prilagođeno’ pojavljuju je se lista opcija (poput dopuštenja mobilnog interneta, slanja WiFI informacija, slanja informacija o korištenju uređaja itd.) iz koje odabirete koje želite dopustiti.

Dalje slijedi postavljanje vremenske zone, regije, jezika telefona te prijava s MS računom. Ako ste koristili isti račun na više uređaja, pokaže se opcija ‘Restore phone’, odnosno vraćanje sigurnosne kopije na uređaj. Ovisno koliko ste sigurnosnih kopija napravili i koliko uređaja koristili, prikazat će se opcije s datumom posljednje sigurnosne kopije i imenom uređaja. Ako želite vratiti svoju sigurnosnu kopiju, odaberite koju kopiju i s kojeg uređaja želite vratiti. Postoji i mogućnost zaobilaženja vraćanja sigurnosne kopije ako ne želite vratiti prethodne postavke uređaja.

Kod vraćanja sigurnosnih kopija treba napomenuti da postoji jedna nelogičnost. Microsoft traži da korisnik verificira svoj indentitet unosom koda koji je poslan SMS porukom. U fazi postavljanja kada MS traži kod poruku nije moguće primiti. Preporučamo da odaberete opciju da vam kod kažu preko poziva ili nastavite bez vraćanje sigurnosne kopije te primitkom poruke zapišete kod kojeg su poslali. Nakon toga morate opet napraviti hard reset i u fazi vraćanja podataka odabrati ‘već imam kod’.

Po završetku vraćanja sigurnosne kopije pojave se opcije za završno postavljanje telefona. Nakon tog koraka, moguće je normalno koristiti uređaj. Ako ste odabrali vraćanje sigurnosne kopije, na redu je preuzimanje i instalacija svih aplikacija koje su zahvaćene sigurnosnom kopijom. Isto tako potrebno je potvrditi i neke email račune kao i račune za društvene mreže.

Izgled početnog zaslona i postavke se uredno vrate. Pločice aplikacija na poočetnom zaslonu koje se još instaliraju su zatamnjene te postupno vraćaju normalan izgled ovisno o progresiji preuzimanja i instalacije pojedine aplikacije.

 

Microsoft je s Windows Phone 8.1 OS-om ponovno postavljanje uređaja učinio mnogo ugodnijim nego što na Windows Phone 8.0 sustavu. Mogućnost čuvanja izgleda početnog zaslona, postavki te popisa aplikacija zajedno s određenim sadžajem unutar aplikacija zaista olakšava život korisniku. Iako je bolje nego na prošloj verziji OS-a, postoji mjesta za napredak.