Kantar: WP lagano pada u Europi, ali raste u Australiji

kantar-Windows-Phone-March

Kantar Worldpanel objavio je svoju mjesečnu statistiku o zastupljenosti mobilnih sustava na pojedinim tržištima u svijetu. Vjerojatno u iščekivanju dolaska Lumije 630/635 i 930, tržišni udio Windows Phonea je počeo lagano padati u Europi (EU5) na mjesečnoj bazi.

Za Europsko tržište, tj. tržište EU5 su standardno uzete države: Francuska, Njemačka, Italija, UK i Španjolska. Ukupno u EU5 zemljama WP je ovaj mjesec zauzeo 8.1% tržišta. To jest rast u odnosu na isto razdoblje lani, ali je pad gledajući prošle mjesece kada je Windows Phone držao 10% tržišta u EU5 zemljama.

Situacija u SAD-u je ostala identična te je WP zauzeo 5.3% tržišta. To je pad od 0.3% gledajući isto razdoblje lani kada je WP držao 5.6% tržišta SAD-a.

Tržište Windows Phonea u Kini se skoro prepolovilo te WP sada zauzima 0.9% tržišta. Rast od 300% je ostvaren u Japanu gdje je WP skočio s 0.3% tržišnog udjela prošle godine na 0.9% udjela sada. Naravno, još uvijek je riječ o malom tržišnom udjelu.

Tržište Australije možemo nazvati svijetlom točkom ovog izvješća jer je Windows Phone zauzeo 6.9% tržišta Australije u odnosu na prošlogodišnjih 4.1%.

Kantar, via