Nokia objavila financijsko izvješće za prvo tromjesečje 2014. godine. Odjel uređaja i usluga ostvario gubitak od 326 milijuna €

Nokia izvješće

Nokia je objavila financijsko izvješće za prvo tromjesečje tekuće godine na koje se čekalo nešto duže kako bi se završila primopredaja Odjela za uređaje i usluge Microsoftu. Međutim, ni ovo financijsko izvješće nije baš najsjajnije jer je Nokia, odnosno preostale tvrtke ili pak poslovanja, ukupno ostvarila gubitak od 23% u odnosu na prošlo tromjesečje te je ukupno zaradila 304 milijuna € što je manja neto zarada u odnosu na 409 milijuna € zarađenih u prošlom tromjesečju.

Nokia poslovanje

NSN je ostavrio također 25% manju ukupnu zaradu s operativnim profitom od 216 milijuna € na kraju tromjesečja.

Networkd

here profit

Here odjel je ostvario 18% manju ukupnu zaradu u odnosu na prošlo tromjesečje ali je završio poslovanje s utrženih 10 milijuna € na kraju tromjesečja.

technology

Jedini dio Nokije koji je pozitivno poslovao je Technologies s ukupno 8% većom zaradom u odnosu na prošlo tromjesečje te utrženih 86 milijuna € prometa.

 

odjel

Na žalost i dalje je opala zarada sada Microsoftovog odjela za uređaje i usluge. Na kraju prvog tromjesečja je odjel ostvario gubitak od 326 milijuna € na ukupnu prodaju od 1,9 milijardi €. Ukupna prodaja uređaja i usluga je bila manja u odnosu na prošlo tromjesečje za 27% te 30% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Opao je značajno broj prodanih mobilnih uređaja ponajviše radi manjeg broja prodanih Asha i osnovnih uređaja što Nokia pripisuje jakoj tržišnoj kompeticiji. Nokia je prodala nešto veći broj pametnih uređaja no manju zaradu pripisuju padu prosječne prodajne cijene uređaja te jakoj kompeticiji koja vlada na tržišttu pametnih uređaja.

Nokia je također rekla kako bi ukupna količina raspoloživog novca bila veća da je prije završena prodaja odjela  što ukratko znači da Microsoft još nije obavio sve financijske transakcije. Da se to dogodilo Nokia bi imala 10,7 milijardi € bruto  te približno 7,1 milijardi € neto.

Izvor