Prvi pogled na Windows Phone 8.1 OS

1200-nokia_lumia_930_family

Microsoft je napokon predstavio Windows Phone 8.1 koji donosi značajni napredak u odnosu na prethodnu verziju. Korisnici će Windows Phone 8.1 na svojim uređajima vidjeti najranije 14. ovog mjeseca preko ‘Preview for Developers’ programa dok se službena nadogradnja trenutnih WP8 uređaja očekuje početkom ljeta. Poigrali smo se s Windows Phone 8.1 emulatorom te vam donosimo prva mišljenja o novom OS-u.

Zaključani zaslon, Početni zaslon, Akcijski centar i Kontrole glasnoće

Odmah pri otključavanju uređaja s Windows Phone 8.1 OS-om vidljiv je blagi redizajn OS-a. Tako su na zaključanom zaslonu prikaz sata, dana i datuma pomaknuti do dna zaslona. Zaključani zaslon podržava i veću personalizaciju putem 3rd party aplikacija. Novost u postavkama zaključanog zaslona je mogućnost postavljanja da se zaslon nikad ne zaključava, a dostupni su i veći vremenski intervali zaključavanja zaslona.

Najveća novost na početnom zaslonu je podrška trećeg reda pločica na svim uređajima neovisno o veličini zaslona, a novost su i žive pozadine. Ostale opcije personalizacije početnog zaslona ostale su iste. Znači, dostupne su dvije boje pozadine (crna i bijela) kao i 20tak boja živih pločica.

Novost u novoj verziji OS-a je notifikacijski centar ili u hrvatskoj verziji ‘obavijesti+radnje’. Povlačenjem prema dolje u bilo kojem dijelu sustava poziva se ova opcija. Notifikcaijski centar pokazuje obavijesti i prečace određenih funkcija. Čudno je to što u postavkama prečaca nije dostupna opcija uključivanja mobilnog interneta. Kada korisnik dobije obavijest u statusnoj traci će se pokazati ikona obavijesti koja je smještena odmah do indikatora signala. Povlačenjem prema dolje se otvara centar za obavijesti, a obavijesti se mogu ukloniti sve odjednom ili pojedinačno povlačenjem obavijesti na desno. Postojale su glasine da će se povlačenjem na desno moći ukloniti obavijesti na živim pločicama, ali tu opciju nismo u mogućnosti potvrditi.

Novom nadogradnjom je poboljšano i upravljanje glasnoćom na uređaju. Sada postoje odvojene postavke za glasnoću, a one se pozivaju nakon pritiska na tipke za promjenu glasnoće i strelice koja se pojavi u statusnoj traci glasnoće.

Telefon, Poruke, Osobe i Povezivost

Microsoft je na novoj verziji OS-a redizajnirao i dialer aplikaciju. Ona, nažalost, još uvijek ne podržava opciju smart diala, ali je podržano brzo biranje. Olakšano je i spremanje novog kontakta jer je na Windows Phone 8.1 OS-u omogućeno postavljanje naziva kontakta pri upisu broja, a ne u zasebnon izborniku nakon.

Jedna tužna vijest dolazi iz aplikacije za poruke gdje je izbačen Facebook chat. Duboka integracija društvenih mreža je bila prednost Windows Phone OS-a, a sada se sve više Microsoft odmiče od integracije. Blago je redizajniran i People Hub, tj. osobe. Omogućena je i bolja filtracija obavijesti koje želimo prikazivati u People Hubu.

Po pitanju povezivosti, podebljane su postavke WiFija i NFC-a, a dostupne su i nove postavke za USB. Blago je redizajnirana i sekcija mobilne mreže gdje je uključivanje mobilnog interneta sada u obliku povlačenja prekidača.

Popis aplikacija, Trgovina, Postavke i Senzor pohrane i podataka

Prikaz aplikacija u obliku popisa ostao je nepromjenjen. Data Sense je preimenovan u Senzor podataka, a Senzor pohrane je naziv za aplikaciju koja upravlja memorijom. Ona omogućuje biranje gdje će se instalirati pojedine aplikacije i spremati datoteke ili fotografije. Glazba+video je odvojen, a iz te grupacije su odvojeni i FM Radio te Podcast aplikacija.

Microsoft je potupno redizajnirao Trgovinu. Sada ulazak u trgovinu direktno vodi u istaknute aplikacije, a dostupna je i opcija predlaganja aplikacija ovisno o pojedinom korisniku. Izdavači aplikacija sada mogu i odgovarati na recenzije korisnika. Omogućeno je upravljanje ažuriranjem aplikacija. Moguće je ručno provjeriti ima li aplikacija kao i postaviti ažuriranje samo preko WiFija.

Promijenjen je redosljed postavki. Sada je prva sekcija u postavkama ‘početni zaslon+tema’, a dostupne su nove postavke za VPN, sinkronizaciju postavki (koja omogućuje sinkroniziranje izgleda početnog zaslona kao i većine podataka unutar pojedine aplikacije), oglašivački ID te navigacijska traka. Rastavljene su postavke za jezik i regiju, a unaprijeđene su i postavke tipkovnice gdje je sada moguće predlagati emotikone i putem potezanja prstiju unositi tekst. Omogućena je i sinkronizacija lozinki kao na Windows 8.1 operativnom sustavu. Iz postavki je nestala opcija ‘zadaci u pozadini’.

Velike promjene je doživjela i sekcija pristupačnosti koja sada omogućuje mijenjanje fonta slova, dostupna je opcija pripovjedača te ostale prilagodbe.

 

Fotografije i Kamera

Redizajnirano je i sučelje kamere gdje je dostupno slijedno fotografiranje kao i mogućnost personilizacije vidljivih postavki u sučelju kamere. Pojednostavljena je i galerija, tj. Fotografije. Više nema prikaza aplikacija koje koriste fotografije ili integracije društvenih mreža, već se ulaskom u Fotografije direktno ide u snimljene fotografije.

IE11, Cortana i ostalo

Poboljšanja je doživio i Internet Explorer koji je sada u verziji 11. IE11 je postao prijateljski prema YouTube-u. Moguća je direktna reprodukcija videa sa stranice, a redizajniran je i video player. Omogućeno je i skidanje raznih datoteka s internata kao i direktni upload preko Internet Explorera. IE11 pamti lozinke, a moguće je pomicanje stranica naprijed-natrag. Moguće je otvoriti preko 20 tabova koji će biti prikazani i u klasičnom Windows Phone stilu, ali i u obliku zasebne aplikacije kao na N9 uređaju s Meego OS-om. S IE11 pretraživačem dolazi i mogućnost sinkronizacije pretraživanja s ostalim WIndows uređajima. Unprijeđeni su i favoriti gdje je sada omogućeno granjanje u mape što će omogućiti lakše snalaženje među favoritima.

Sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela Windows Phone 8.1 sustava – virtualna osobna asistentica Cortana. Cortana je Microsoftov odgovor na Siri kod Applea i Google Now kod Androida. Prvotno će biti dostupna samo na području SAD-a, a kasnije će se dostupnost proširiti na Kinu i ‘veće’ zemlje svijeta.

Cortana je prikazana u obliku kružnica koje se vrte oko svojih osi. Posjeduje funkcije poput dogovaranja sastanaka, postavljanja podsjetnika, alarma te omogućuje glasovno kontroliranje cijelog uređaja. Cortana je i prvi asistent koji dolazi s ‘notebook’ opcijom što je bilježnica u kojoj Cortana zapisuje sve o vama. Naravno, korisnik tu bilježnicu može uređivati i Cortanu prilagoditi baš kako on hoće.

Preko emulatora nisam bio u mogućnosti testirati Cortanu, ali neke odgovore koje ona daje možete pogledati u nastavku zahvaljujući Cortana (@cortanaquotes) Twittter računu.

Promjene su prisutne i u Kalendar aplikaciji gdje su dostupni novi načini gledanja, tj. omogućen je godišnji i tjedni način kalendara. U sučelju otvorenih aplikacija moguće je zatvarati otvorene aplikacije povlačenjem prstom prema dolje.

Zaključak

Na prvu, Windows Phone 8.1 se čini kao dosta veliki korak naprijed u odnosu na prošlu verziju koja je u nekim stvarima zaostajala za konkurencijom. Napokon je prisutan notifikacijski centar i prečaci za uključivanje raznih opcija. Najviše promjena je doživo Internet Explorer koji je sada konkurentan Safariju na iOS-u te Chromeu na Androidu. Korak natrag je učinjen po funkciji integracije društvenih mreža u samom OS-u. Iz Poruka je izbačen Facebook chat, a uklonjene su društvene mreže  iz galerije.

Naravno, kao i uvijek, postoji mjesta za napredak. Funkciju koju većina čeka s nestrpljenjem je File Manager, a prema nekim glasinama on stiže u idućoj velikoj nadogradnji za nešto više od pola godine. Više o Windows Phone 8.1 OS-u znat ćemo kada za preuzimanje bude dostupan ‘developer preview’, a to bi trebalo biti 14. ovog mjeseca.