Službeno predstavljena Windows Phone 8.1 nadogradnja. Lumia Cyan dolazi s WP8.1 na Lumia uređaje

wp81

Danas je Microsoft na BUILD konferenciji predstavio slijedeću nadogradnju Windows Phone platforme, 8.1. Ova verzija donosi popriličan broj noviteta koji će dodatno osvježiti sve postojeće WP8 Lumia i ostale uređaje. Microsoft je službeno najavio kako će WP8.1 jednako raditi na najslabijim i najjačim hardverskim konfiguracijama uređaja a najbolji dokaz za to je prezentacija softvera na Lumia 630 uređaju koji ima 512 MB radne memorije i Snapdragon 400 procesor. Windows Phone 8.1 nadogradnja dolazi na sve uređaje tijekom ljeta dok će Developer Preview verzija biti dostupna za tjedan dana za preuzimanje.

wp81-nokia_thumb

Najveća novost na WP 8.1 nadogradnji je uz dodatno poboljšan zaključani zaslon podložan mnogim kozmetičkim zahvatima je definitivno centar za obavijesti koji se naziva “Action Center”. Do njega se dolazi iz bilo koje pozicije unutar sučelja povlačenjem prsta s vrha zaslona prema dolje a prikazuje sve obavijesti te dolazne poruke aplikacija kao i standardne obavijesti za SMS poruke i elektroničku poštu. Također će uz prikaz obavijesti nuditi i mogućnost namiještanja brzih postavki ta WiFi, mrežu, uključivanje BT-a. Sadrćaj i pozicija brzih postavku je izmjenjiva.

Druga velika novost je mogućnost postavljanja zajedničke pozadine za sve pločice kao i mogućnost postavljanja prikaza početnog zaslona s tri ili dva reda pločica.

Word-Flow

Treća novost je znatno poboljšan način unosa teksta uz pomoć SWIPE funkcije odnosno Word Flow tipkovnice gdje povlačenjem prsta preko znakova umjesto standardnog tipkanja upisujemo željenu riječ. Word Flow radi na principu prepoznavanja teksta te će trenutno biti dostupan za 16 jezika.

Youtube

CORTANA

Četvrta novost je Cortana glasovni asistent koji će biti dostupan za sve WP8 Nokia Lumia uređaje ali upočetku samo za SAD te će naknadno postati dostupan u ostalim dijelovima svijeta. Pogledajte najavni video za Cortanu.

Youtube

glasnoća

S WP8.1 ndogradnjom napokon dolaze i odvojene kontrole namiještanje glasnoće tonova zvona i multimedije. Gornja traka će biti odgovorna za namiještanje tona zvona a donja za namiještanje glasnoće multimedija. POgledajte u videu kako izgledaju kontrole.

Youtube

 

Osim većih promjena WP8.1 donosi poboljšanja vezana uz editiranje fotografija direktno u Camera Roll opciji. Sada je moguće odmah editirati Cinemagraf, Smart Shots i Refocus fotografije. Također su unaprijeđene određene camera aplikacije poput Nokia Creative Studio čija će nadogradnja uskoro biti dostupna.

Microsoft je unaprijedio i svoj internet preglednik IE11koji se na prvi pogled ne razlikuje mnogo od IE 10 ali donosi mnogo bolje iskustvo u pretraživanju bespuća interneta. Pogčedajte video u kojem je demonstriran IE11.

 

Youtube

sensorcore-sdk_thumb

Nokia će zajedno s WP8.1 nadogradnjom isporučiti i Nokia Cyan softver koji će donijeti ekskluzivne aplikacije samo za Lumia uređaje. Ovoga puta će se poseban softver odnositi na foto aplikacije poput Creative Studio ili pak StoryTeller aplikaciju. Osim toga Nokia je s novom WP8.1 nadogradnjom predstavila i SensorCoreSDK softver koji će uz pomoć posebnog hardvera omogućiti korisnicima bolji uvid u svoje aktivonosti poput broja koraka koje učine dnevno, koliko mogu najbrže trčati te gdje vole obitavati.

 

U nastavku pogledajte opsežan demo WP8.1 nadogradnje

Youtube

 

Via