Recenzija: Nokia Coloud Boom (WH-530)

 Naslovna recenzija

U srpnju 2013. godine je Nokia predstavila cjenovno pristupačnu seriju naglavnih slušalica Coloud kako bi dodatno obogatila ponudu dodatne opreme i omogućila uživanje u kvalitetnoj reprodukciji zvuka široj populaciji. Nokia je Coloud slušalice razvila u suradnji s tvrtkom Zound Industries iz Švedske, a serija se sastoji od tri tipa slušalica, Pop, Knock i Boom. The Boom slušalice su cijenom najskuplje ali su zato dizajnom najprivlačnije te ujedno pružaju najkvalitetniju reprodukciju zvuka. U nastavku pročitajte detaljniju recenziju ovih slušalice te odlučite jesu li one najbolje za vas.

Pakiranje

Pakiranje Coloud Boom slušalica nalikuje na pakiranja ostala dva tipa slušalica samo što je volumno najveće. Trokutastog je oblika te izrađeno je od prozirne plastike čime odmah možete dobiti uvid u tip slušalica kao i njihovu boju. Na gornjem dijelu pakiranja je plava naljepnica koja uz logo i ime slušalica ima i otisnut logo Nokije kao i osnovne informacije o slušalicama. Na gornjoj strani je na naljepnici otisnuta kompatibilnost te kratke upute za korištenje funkcionalne tipke što je vrlo funkcionalno. Uz slušalice su po otvaranju pakiranja plavim markicama istaknuti mikrofon s kontrolnom tipkom te Zound Lasso način vezivanja kabela slušalica. Ostatak kabela, upute te Coloud naljepnica se nalaze ispod slušalica.

Na donjoj strani pakiranja se nalazi grafički presjek slušalica, ime i država proizvođača kao i osnovne informacije o proizvodu, odnosno o vrsti zvučnika.

Dizajn i ergonomija

Slušalice su dizajnirane estetski vrlo dopadljivo po uzoru na standardne modele ovakvog tipa te djeluju vrlo masivno. Ističu se svojim živim Lumia bojama, a osim u crvenoj boji testnih slušalica, dostupne su još u žutoj i cyan varijanti. Sa svojih 132 grama težine vrlo su lagane u odnosu na mnogo skuplje predstavnike iz svoje klase te ih je ugodno nositi kako na glavi za vrijeme slušanja tako i oko vrata.

Slušalice Bass

Kalup slušalice je izrađen od plastike matirane završne obrade koja je sklona nakupljanju mikro ogrebotina. Iako plastika nije najskuplja, slušalice na pogled ne izgledaju toliko jeftino premda kada ih bolje pogledate odmah vidite razliku od primjerice Purity Pro slušalica. Unutar plastične uške je smješten 40 mm zvučnik kojeg od uha dijeli tanka spužvasta pregrada te spužvasti jastuk koji nasjeda na uši korisnika i tako blokira okolnu buku. Obje uške povezuje metalni obruč koji se može namjestiti po visini kako bi slušalice bolje sjele na sve oblike glava. Stupnjevi su jako dobro odijeljeni te mehanizam dobro drži slušalice kako se one ne bi pomicale nakon što ih postavite na željenu visinu. Obruč je cijelom dužinom zaštićen materijalom koji je s unutarnje strane gdje se oslanja od glavu obložen spužvom dok je s gornje strane obojan u boji slušalica.

Plosnati Zound kabel ulazi u lijevu slušalicu te je na putu do desne slušalice lagano izvučen na samom izlazu odnosno ulazu u kalup slušalice kako bi on mogao pomicati po visini. Na potezu kroz obruč je uvučen ispod zaštitnog spužvastog sloja te je fiksiran plastičnim stopicama koje ujedno označavaju lijevu odnosno desnu slušalicu.

Zound kabel je dug jedan metar što je dovoljno za držanje uređaja u džepu hlača, jakne ili pak ruksaku na vašim leđima. Kabel ne prenosi zvukove nastale dodirivanjem od odjeću ili predmete što je slučaj kod Pop slušalica. Zahvaljujući svojem plosnatom dizajnu otporan na petljanje a lako ga je smotati i držati smotanog zahvaljujući posebnom laso sistemu vezivanja koje je osmislio Zound. U produžetku 3,5 mm stereo jacka se nalazi gumirani savitljivi dio s malom rupicom na vrhu u koju se umeće stereo jack kako bi se obuhvatio smotani kabel. Na približno 20 cm od slušalica se nalazi kontrolna tipka s mikrofonom putem kojeg se mogu obavljati pozivi ali ujedno glasovno kontrolirati uređaj. Kontrolna tipka je programirana na način da se jednim pritiskom zaustavlja sviranje pjesme odnosno prihvaća ili pak odbija/završava poziv, s dva klika se ide jednu pjesmu naprijed, dok se s tri klika vraćate jednu pjesmu unatrag.

Zvučnik

Uška slušalice

Coloud Boom imaju 40 mm zvučnik impedencije 32 koji daje raspon frekvencije zvuka od 20 do 20.000 Hz. Kvaliteta zvuka je izvrsna s obzirom na cijenu slušalica te je Boom naziv doista realan i opravdan. Zvuk je čist, a slušali rock, house ili pak klasičnu glazbu reprodukcija će biti savršena. Za one koji vole žešće ritmove house glazbe treba reći da su bass tonovi zaista dobro definirani a dodatna kvaliteta se može postići na Lumia uređajima s uključenjem Dolby Sound opcije. Također moram naglasiti kako su slušalice također izvrsne za uživanje u dugometražnim filmovima zahvaljujući dobroj definiciji bass ali i ostalih frekvencija zvuka.

Uz standardnu ulogu slušalica i antene za slušanje FM radija na vašem Lumia uređaji, Coloud Bomm imaju ugrađen mikrofon te će vam poslužiti jako dobro za razgovore na vašem Lumia uređaju. Kvaliteta zvuka za vrijeme razgovora je izvrsna a nekoliko sugovornika je također reklo kako je zvuk s druge strane izvrstan. Nakon što jednim klikom na funkcionalnu tipku odgovorite na poziv glazba se utišava, a nakon što se poziv završi glazba se nastavlja i postepeno podiže do postavljene glasnoće.

Kompatibilnost

Na samom je pakiranju naznačeno kako su Coloud Boom slušalice kompatibilne s Windows Phone, Asha ali i iPhone i iPod uređajima. Na veliku žalost iste slušalice ipak nisu funkcionirale s starijim Symbian uređajima (Nokia 701, Nokia E6) ali ni s cjenovno pristupačnim Nokia Asha 210 uređajem. Slušalice također nisam bio u stanju koristiti ni s osobnim računalom vjerojatno uslijed nekompatbilnosti s prednjim 3,5 mm utorom za slušalice.

Završne misli

Gornji most

Coloud Boom slušalice su rezultat izvrsne suradnje Nokije i tvrtke Zound Industries koja stoji iza brenda Coloud. Nokia je napravila izvrstan potez predstavivši cjenovno pristupačnu dodatnu opremu u kojoj će moći uživati pravi audiofili. Slušalice su dostupne službeno u Hrvatskoj kroz ponudu ovlaštenog zastupnika za Nokia uređaje, Mobisa po cijeni od 229,00 kn. Isto tako ih možete kupiti u Internet trgovini eDigital po cijeni od 174,00 kn.

Za kraj mogu samo reći da su s obzirom na cijenu i kvalitetu Nokia Coloud Boom (WH-530) slušalice definitivno preporuka.

Hvala Dean Pattricku iz Nokia MixRadio usluge na ustupljenim slušalicama.

U nastavku pogledajte raspakiranje i kratak video osvrt na Coloud Boom slušalice

Youtube