Steve Litchfield s AAWP bloga usporedio kamere Nokia Lumia 1020, Oppo Find 7a, SGS5 i Nokia 808 PV uređaja

four AAS

Steve Litchfield s AllAboutSymbian bloga je usporedio kamere Oppo Find 7a i Nokia Lumia 1020 uređaja, a da bi usporedbu dodatno začinio dodao je još kamere Samsung Galaxy S5 i Nokia 808 PureView uređaja. Oppo Find 7a ima kameru od 13 MP a Litchfieldu je pala u oko kao i svima nama zbog mogućnosti snimanja 50 MP fotografija. Međutim, dok je kod Oppo uređaja riječ o gotovo o marketinškom triku s obzirom da je riječ o burst modu gdje se fotografije spajaju u one od 50 MP, Lumia 1020 ipak ima 41 MP kao i Nokia 808 PV. SGS5 ima kameru od 20 MP koja se isto tako pokazala poprilično moćnom u njegovom testu.

Steve je napravio nekoliko kadrova u različitim uvjetima osvjetljenja te je svaku snimljenu fotografiju ocijenio na skali od 0 do 10. Fotografije ćete ipak pogledati na AAS blogu a ja ću samo spomenuti da je Nokia 808 po njegovom sudu dobila najviše bodova (34) a iza nje s 32 boda je Lumia 1020. Međutim, Oppo Find 7, kineska kreacija se pokazala jako dobrom te je njegova 13 MP kamera osvojila 28 bodova što je samo 2 boda manje od Samsung Galaxy S5 i 4 manje od Lumije 1020. To je očiti znak kako su Kinezi poprilično napredovali u izradi kamera te će za kojih godinu dana zasigurno imati istu kvalitetu ako ne i bolju SGS5 uređaja. Treba naglasiti kako je vrijeme da Nokia napravi novi top kamera model jer je polako ali sigurno konkurencija sustiže s vrlo osnovnim kamerama koje imaju 13 MP ili pak 20 MP.

Ipak treba reći kako je Nokia 808 PureView i dalje jedan od najboljih foto mobilnih uređaja današnjice i vjerojatno će to ostati dok Nokia ili pak Microsoft ne izbaci slijedeći PureView uređaj moćnih specifikacija senzora i optike. Možda je vrijeme za nekakav spoj optičkog i digitalnog povećanja.