Microsoft razmatra dovođenje Cortane na iOS i Android platformu?

halo-4-cortana-256389

U mnoštvu novih funkcija koje je Microsoft predstavio s Windows Phone 8.1 operativnim sustavom našla se i Cortana – glasovna asistentica koja je Microsoftov odgovor na Google Now i Siri asistente na Androidu, odnosno iOS-u. Asistentica Cortana na WP8.1 uređajima pokazala se superiornijom od svoje konkurencije zahvaljujući Microsoftovim nastojanjima da Cortanu učini što prirodnijom – nalik na pravu osobnu asistenticu.

Microsoft je otkrio planove kako će se Cortana uskoro proširiti kroz cijeli Windows ekosustav (uključujući Xbox), ali i šire jer i tražilica Bing je preuzela neke elemente Cortane. Osim na domaćem terenu, Microsoft razmatra dovođenje Cortane na Android i iOS uređaje.

Razlog tog razmatranja su nastojanja podizanje razine zadovoljstva korištenja Windows uređaju. Iako kažu da im je prioritet Windows Phone i domaći ekosustav, napominju kako su im bitni i korisnici njihovih usluga (poput Officea, Skypea, Outlook-a, itd.) koji su izabrali drugu platformu. Krajnji cilj je dovođenje tih korisnika u Windows ekosustav, a jedno od rješenja bi moglo biti i dovođenje Cortane na iOS i Android.

Marcus Ash, menadžer Cortane na Windows Phone platformi, izjavio je kako se razmatraju sve mogućnosti te da su u velikoj dilemi kako korisnicima Windows ekosustava osigurati najbolje moguće iskustvo korištenja Microsoft proizvoda i na drugim platformama. Video pogledajte u nastavku.

YouTube