Nokia DVLUP program za nagrađivanje developera stigao u Hrvatsku ali i regiju

DVLUP

S obzirom da je jučer u Hrvatsku ali i okolne nam države stigao Nokia (Microsoft) DVLUP program zamolili smo vrsnog developera iz Hrvatske, Domagoja Pavlešića, da nam u par rečenica pobliže kaže o čemu je riječ i koliko je ovaj program bitan za developere na ovom području.

Jučer je u Hrvatsku i još cijeli niz zemalja diljem svijeta došao originalno Nokijin, a sada Microsoftov program za nagrađivanje developera zvan DVLUP. Drugim riječima, postao je globalan i dostupan u svim zemljama u kojima je dostupan i Microsoftov Dev Center preko kojeg se objavljuju aplikacije za Windows Phone. A to su ukupno 192 zemlje. Nemaju sve zemlje iste nagrade i iste mogućnosti, no ovo je ogroman korak za program koji je počeo 2012. godine i bio u početku dostupan samo u SAD-u i Kanadi.

 

Ovaj program ne nagrađuje samo developere koji se bave Windows Phone platformom – potpuno ravnopravni su developeri koji rade aplikacije za platforme Nokia Asha i Nokia X. Potonja je bazirana na Androidu, pa je ovo zgodna prilika za sve koji rade Android aplikacije da upecaju koji XP bod i zamijene ih za nagrade (od različitih usluga, majica, pa sve do telefona – koji doduše još nisu dostupni za Hrvatsku, no vjerujemo da je to pitanje vremena – ionako bodove prvo treba skupiti).

 

Princip rada je jednostavan – prvo se je potrebno registrirati, povezati svoj korisnički račun s korisničkim računom za objavu aplikacija (već spomenuti Dev Center) i krenuti u skupljanje bodova (koji se mijenjaju za nagrade) i bedževa (koji nisu korisni, no zato su fora). Bodovi se skupljaju na raznorazne načine – prisustvovanja na događajima, slušanju predavanja, objavi novih ili nadogradnji starih aplikacija, dodavanja određenih mogućnosti postojećim aplikacijama i još brdo toga. Ti „zadaci“ zovu se „challenges“.

 

I to je to. Ako ste developer za jednu od spomenutih platformi (Windows Phone, Asha ili Android), ovo bi vam moglo biti zabavno i korisno. Možete se registrirati ovdje, od jučer i iz Hrvatske.

Domagoj Pavlešič

 

Hvala Domagoju na članku 🙂