LUMIA 1020 powered by Watershot underwater housing – Istinska zvijezda ekspedicije Nokia Mission 31!

WP_20140628_11_38_24_Pro

Nedavno je završila ekspedicija Mission31 pod vodstvom Fabiena Cousteaua, inače unuka slavnog Jacquesa Cousteaua, kojem je bio cilj živjeti i raditi ispod morske površine 31 dan, jedan dan više nego što je to učinio njegov djed. Glavni sponzor te misije je bila Nokia koja je ujedno donirala Nokia Lumia 1020 uređaje i Lumia 2520 tablete koje su aquanauti koristili za snimanje i obradu podataka. Također je Nokia napravila natjecanje gdje je pobjednik mogao dobiti prigodu posjetiti postaju Aquarius te se družiti s aquanautima jedan dan. Jedan od pobjednika natjecanja je i naš čitatelj iz BiH, Emir Džumhur. Na moj nagovor Emir je za sve nas ukratko prenio svoje doživljaje te opisao podvodno kućište posebno dizajnirano za Lumiju 1020 te ekspediciju Mission31.

 

WP_20140628_10_47_40_Pro

Jedan sam od mnoštva vjernih fanova Nokije (sada tvrtke Microsoft Mobile) i jedan od dva sretnika (drugi je Garnik Sevoyan iz Armenije) koja su, eto, imali tu priliku i veliku podršku prijatelja, da pobijede na takmičenju za Nokia Mission 31 i provedu jedno jutro na Aquariusu, jedinoj aktivnoj podvodnoj nastambi na svijetu, smještenoj 14 km od obale Floride te 20 m pod morem. Imao sam i tu sreću da lično upoznam dokumentaristu i istraživača okeana, Fabiena Cousteaua, unuka jednog od najvećih pomorskih istraživača Jacka Cousteaua uz čije su dokumentarne filmove mnogi odrasli.

Svi oni koji se interesuju o ovoj tematici sve već znaju, a ja želim, na prijedlog kolege Marina koji mi je ovime ukazao veliku čast i zadovoljstvo, sa vama podijeliti svoje osobno iskustvo sa jednom istinskom zvijezdom ove ekspedicije – Nokia Lumia 1020! Svi oni koji, kao i ja, redovno prate NokiaMob.me, znaju već u detalje sve o Lumiji 1020 a ja sam imao priliku da testiram njene mogućnosti za dokumentovanje podvodnih avantura.

WP_20140628_10_47_40_Pro

Udobno i sigurno smještena u podvodno kućište izrađeno od tvrtke Watershot koje joj dozvoljava boravak do čak 100 metara pod vodom, Lumia 1020 je u rukama profesionalnih podvodnih snimatelja i učesnika misije, svima nama omogućila uvid u taj čudesni podmorski svijet i život i boravak na podvodnoj laboratoriji Aquarius.

WP_20140704_004 WP_20140704_21_16_46_Pro

Samo kućište već na prvi dodir djeluje vrlo kvalitetno. Vidi se da je tu uložen trud i iskustvo ekipe koja inače radi podvodna kućišta za produkcijske kuće za potrebe snimanja podvodnih kadrova za filmove, također i kućišta za Apple uređaje a koja je ekskluzivno za Mission 31, napravila kućište i za Lumiju 1020. Dizajn, kvalitet materijala, ergonomija su detalji koji već na prvi utisak odaju da se radi o zaista kvalitetnom proizvodu s kojim se bez straha za vašu ljubimicu možete upustiti u istraživanje i dokumentovanje podvodnog svijeta.

WP_20140628_12_32_44_Pro

Moja podvodna avantura išla je do dubine 30 metara i mogu garantovati da na toj dubini sve radi perfektno. Nakon „unboxinga“, ono što me najviše zanimalo je upravljanje uređajem u kućištu koje za tu namjenu ima četiri dugmeta. Nakon što sam smjestio Lumiu 1020 u kućište, sve se samo objasnilo. Dva dugmeta na gornjoj strani, jedno za otključavanje a drugo za aktiviranje kamere na Lumiji 1020 i ujedno za okidanje slika odnosno početak/kraj snimanja. Preostala dva na staklenoj ploči koja omogućava čist i nezamagljen pogled na predmet snimanja, jedno za prebacivanje moda kamere – slikanje/snimanje, drugo za pregled slika. Dakle sve je podređeno samo jednoj svrsi – jednostavno snimanje i slikanje vaših podvodnih avantura, bez dodatnih funkcija i mogućnosti korištenja aplikacija.

Da biste maksimalno iskoristili mogućnosti Lumije 1020 za podvodna snimanja potrebno je prije samog zarona podesiti kameru na 1020 na postavke koje najviše odgovaraju vašem stilu. U mom slučaju to je značilo – ništa ne diraj! Defaultna Nokia Camera PRO aplikacija, postavke – JPEG(5MP+34MP) picture i 1080p/30fps video mod. Full automatic mode. To je to. Bolje od toga i ne može plus dobio sam Lumiju 1020 dva dana prije samog zarona na Aquarius pa i nisam imao vremena niti sam želio posebno da se igram postavkama.WP_20140628_12_28_00_Pro

Da sam imao više vremena na raspolaganju sigurno bih se posvetio nekom ozbiljnijem slikanju i snimanju pod vodom, a da ne kažem da od silnog uzbuđenja na dan posjete Aquariusu nisam ni bio u stanju da razmišljam o onome šta bih trebao slikati i snimati. U skladu s tim i snimci koje sam napravio a koje možete vidjeti u ovom članku, nisu ništa spektakularno spram stvarnih mogućnosti Lumije 1020 i njenih 41 MP. Međutim momci koje je Nokia-Microsoft unajmila da prate nas na Mission 31, profesionalci su čije uratke ćemo tek vidjeti a najkonkretnije u jednom kratkom dokumentarcu koji su uradili i koji će biti objavljen na Nokia conversations blogu u toku ove sedmice. Svi snimci i fotografije urađeni su isključivo Lumijom 1020 a ja samo mogu reći nakon kratkog pogleda na dio filma koji je bio završen – fantastično! Produkcija za 10! Ja mogu od svega najsigurnije zaključiti da 1020 u Watershot kućištu pod vodom radi besprijekorno. Težina, koja inače nije mala, pod vodom se ne osjeti. Testirano na 30 m :).

Na kraju naravno, cijena. 300$ koji za naše prilike nisu mala svota, je iznos koji treba izdvojiti za ovo zadovoljstvo i postavlja se pitanje da li se to isplati? Ako mene pitate, definitivno isplati. Svi oni koji već posjeduju Lumiju 1020 a bave se podvodnim avanturama i razmišljaju o nabavci neke podvodne kamere ili podvodnog kućišta za neki DSLR uređaj, nema potrebe da ulaze u neke veće troškove. Prvo, većina podvodnih digitalnih aparata ne ide ispod 10 m, drugo nijedno iole ozbiljnije podvodno kućište za neki DSLR ne košta ispod 500$. Ovako dobijate mogućnost da iskoristite fantastične multimedijalne mogućnosti, svih 41 MP vaše Lumije 1020 sve do 100m pod vodom! Ko uopšte roni toliko duboko?

Više fotografija koje nam je Emir ostavio pogledajte ovdje.

Ako ovo zvuči kao reklama, to je onda besplatna reklama jer nisam plaćen za ovo 🙂 Ovo je samo moje first-hand iskustvo sa Lumijom 1020 tamo gdje sigurno nije bila namijenjena da boravi – pod vodom.

 

Za NokiaMob.me

Emir Džumhur