Službeno: WP8.1 Update 1 dostupan od sljedećeg tjedna putem ‘Developer Preview’ programa; donosi nove mogućnosti i Cortanu u 5 zemalja

gsmarena_005

Microsoft je službeno objavio postojanje Windows Phone 8.1 Update 1 nadogradnje te mogućnosti koje donosi. Prva nadogradnja Windows Phone 8.1 OS-a donosi širenje Cortane na 5 novih zemalja. Beta se širi na Ujedinjeno Kraljevstvo i Kinu gdje će Cortana biti lokalizirana i opremljena novim funkcijama specifičnim za regiju. Alpha verziju dobit će Kanada, Indija i Australija jer Cortana nije lokalno optimizirana te će trebati neko vrijeme da dođe u beta verziju.

Žive mape (live folders)

Za ostatak svijeta dostupne su nove mogućnosti poput stvaranja ‘Živih mapa’ (Live Folders). Pločice u živim mapama će i dalje ostati žive te će korisnicima prikazivati nove obavijesti. Početni zaslon će se moći podijeliti i u kategorije poput igre, produktivnost, navigacija i slično.  Za sada su dostupne samo dvije snimke zaslona ove mogućnosti pa ćemo se trebati strpiti do objave nadogradnje kako bi doznali detalje.

Ponašanje Srednje žive pločice trgovine

Aplikacija Xbox Music, tj. Glazba, nadograđena je s poboljšanjima u brzini učitavanja i kretanja po sučelju. Vratile su se i mogućnosti poput sinkronizacije u pozadini i swipe za mijenjanje pjesama. Novost je i prikaz nedavno reproduciranih sadržaja kao i podrška za Dječji Kutak.

Poruke WP8.1 Update/GDR1

Poboljšanja su prisutna i u Porukama gdje je moguće označiti više poruka za prosljeđivanje ili brisanje.

Kutak aplikacija apps-corner_thumb_79895DBA

Možda i najzanimljivija opcija ove nadogradnje uz Žive Mape je Kutak Aplikacija (Apps Corner). Slično kao Dječji Kutak,  Kutak Aplikacija nudi mogućnost stvaranja računa za goste u kojem će se moći pokretati samo aplikacije koje odaberemo. Aplikacija će podržavati i automatsko pokretanje zadane aplikacije pri paljenju/otključavanju uređaja što može biti korisno u poslovnom svijetu.

S novom nadogradnjom dolaze i poboljšanja na području sigurnosti i privatnosti. Prisutna je razmjena podataka preko VPN-a kada je uređaj spojen na javnu mrežu i ostala poboljšanja za očuvanje privatnosti.

Windows Phone 8.1 Update 1 bit će dostupan od sljecećeg tjedna za sve uređaje prijavljene preko ‘Preview for Developers’ programa. Službena nadogradnja stiže u nadolazećim mjesecima.

izvor