Glasine: Meego i Meltemi nisu mrtvi. Vratit će se u obliku Nokia OS-a

Nokia N9

Kada se na tržištu mobilnih uređaja dogodio nagli rast prodaje pametnih uređaja kakvih danas poznajemo, Nokia je imala par rješenja s kojima bi se upustila u borbu s konkurentskim Android i iOS platformama koje su velikom brzinom zauzimale velike tržišne udjele koje je prije kontrolirala Nokia.

Poznata domaća rješenje za problem pametnih telefona bio je Meego, operativni sustav nastao u suradnji Nokije i Intela kojeg možemo pronaći na Nokiji N9, te optimizacija Symbiana za touch. Dugo se špekuliralo i o mitskom Meltemi OS-u koji je trebao biti namijenjen običnim telefonima, ali s impresivnom tehnologijom koja bi se nalazila u pozadini tog OS-a. Nokijin odbor odlučio je prekrižiti sve ove projekte i koristiti od Microsofta razvijani Windows Phone kao operativni sustav za svoje uređaje.

MELTEMI1

Pouzdani izvori NokiaPowerUser bloga dojavili su kako Meego i Meltemi nisu mrtvi. Odjel naprednih tehnologija koji je ostao u vlasništvu Nokije već tri godine u SAD-u i Finskoj radi na tajnom razvoju operativnog sustava Nokia OS u oblaku koji je baziran na Meego OS-u. Riječ je o dosta velikom projektu na čijem razvoju radi preko 100 zaposlenika.

Nakon preuzimanja Odjela uređaja i usluga od strane Microsofta, već neko vrijeme kruže glasine kako se Nokia priprema za povratak na tržište potrošačke elektronike. Prema ugovoru, Nokia tek u 2016. godini ima pravo predstaviti uređaj pod Nokia logom koji je namijenjen mobilnom segmentu tržišta. Nokia se nije u potpunosti povukla iz mobilnog tržišta, već je najavila novu aplikaciju za Android i širenje HERE usluga na druge platforme.

Hoće li Nokia “Nokia” predstaviti nove uređaje temeljene na domaćem Nokia OS-u, ostaje za vidjeti.