Opera Mini će biti defoltni preglednik na Nokia Asha, s40 i s30 uređajima

Opera Mini

Norveška softverska kompanija Opera, poznata po svojem web pregledniku, je potpisala ugovor s tvrtkom Microsoft Mobile o gotovo doslovnom preuzimanju odjeljenja za izradu web preglednika. Ukratko bi to značilo da će Opera Mini preglednik biti predinstaliran na nove s40, Asha i s30 Nokia uređaje od sada pa do njiovog vijeka trajanja. U budućnosti će postojeći korisnici navedenih “osnovnih” Nokia uređaja Operu Mini moći preuzeti i tako prestati koristiti Xpress browser.

Ova vijest je izvrsna za Operu kojoj je nakon potpisivanja ugovora porasla cijena dionica a njen izvršni direktor Lars Boilsesen je rekao kako su na ovakav ugovor čekali 10 godina.

S potpisivanjem ovog ugovora bivšem Nokijinom Xpress pregledniku i cijelom timu iza njega je zadan još jedan udarac te im je sada definitivno zapečećena budućnost unutar bivšeg odjela za uređaje i usluge. Iako je Opera Mini vrlo moćan preglednik, izgleda da se Microsoft dobro trudi odbaciti sva softverska rješenjja koja imaju jaku poveznicu s Nokijom.

 

Via