Symbian, Meego, Nokia na Androidu, Windows Phone i Elop našli se u izvrsnom članku na AAS blogu

image

Steve Litchfield s AllAboutSyambian bloga je napisao zaista izvrstan članak u kojem se osvrće na pomalo teška pitanja koja su svi Nokia fanovi postavljali posljednjih nekoliko godina. Osvrnuo se na stvari poput što bi bilo da je Nokia nastavila sa Symbian i Meego platformama, bi li Nokia bila uspješna s Android uređajima, je li Windows Phone dobra strategija te da li je Stephen Elop trojanski konj ili ne.
Definitivno preporučam čitanje svima onima koji barataju dovolkjno dobro s engleskim jezikom jer su odgovori, odnosno njegova razmišljanja na navedena pitanja vrlo objektivni(a). Iako bi se moglo potegnuti pitanje njegove pristranosti Symbianu s obzirim da je članak objavljen na AAS blogu, treba naglasiti kako Steve piše već dugo i za AAWP te AAA ( AllAboutAndroid) blogove te je stari lisac u svijetu mobilne industrije.

Za one koji ne barataju engleskim ću ukratko prenijeti kako Steve misli da Symbian nije bio održiv te da mu je kraj bio poprilično vidljiv. Isto tako smatra da je Meego unatoč svoj genijalnosti bio nedorastao u borbi s iOs i Android platformama te je s toga završio kao i Symbian. Po njemu Elop i je i nije trojanski konj jer je tadašnja uprava Nokije od njega tražila spašavanje Nokije te bila svjesna veza koje Elop ima s Microsoftom. WP je dugoročno odličan potez no Steve smatra, u čemu se u potpupnosti slažem, da je najveća pogreška Nokije Elopov Burning Platform memorandum u kojem je odbačen Symbian dok još nije predstavljena njegova zamjena, odnosno Lumia smartfon.
Definitivno se slažem s njegovom teorijom kako je Nokia svojim hardverom i softverom pomogla bržem rastu i definiciji WP platforme ali je to na žalost nije očuvalo u jednom komadu.

Na kraju i sam poentira kako bi kao Nokia fan volio vidjeti daljnji razvoj Symbian i Meego Osa, kao i budući Nokia Android  smartfon sa svim finskim  softverom i hardverom, no realnost je drugačija a povijest treba ostaviti gdje je i ponekad se osvrnuti na nju.