Udio Windows Phone platforme u Hrvatskoj polagano raste (prema Statcounteru)

statcounter wp hrvatska

U nedavno objavljenim podacima IDC-a o zastupljenosti platformi na smartfonima smo vidjeli da je Windows Phone doživio lagani pad. U drugom tromjesečju, otkada Microsoft službeno posjeduje Nokijin odjel uređaja i usluga koji drži 95% WP platforme, zastupljenost je pala na 2,5% što je manje nego protekle godine. E sad, puno je razloga tome no zanimljivo je vidjeti kakvo je stanje na hrvatskom tržištu. Nokia je na ovim prostorima poprilično podlegla najezdi Android i iOs uređaja, a s obzirom na pomodnost Hrvata udio Nokia Lumia uređaja nije toliko velik. Međutim, slika se polagano počela mijenjati s poboljšanjem WP os-a ali i izvrsnim hardverom kojeg je Nokia isporučila u posljednjih godinu i pol dana. Dok kod nas marketing itekako kaska za ostalim (ruku na srce financijski većim) tržištima, ipak popularnost i zastupljenost WP platforme pa tako i Nokia uređaja polagano raste.

U posljednjih tri mjeseca prema Statcounteru je udio WP platforme iznosio 4,27% što je popriličan napredak u odnosu na podatak objavljen krajem siječnja 2014. godine. Android očekivano i dalje drži 66,9% tržišta dok je iOs uvjerljivo na drugom mjestu s 24,6% tržišta.

Uzlazan trend WP platforme je primjetan i nadamo se da će nastaviti rasti čak i brže. Nokia je popravila svoj udio na hrvatskom tržištu s uspješnicama poput Lumije 625, 520 ili pak Lumije 920, a svoju popularnost će povećati zaista izvrsnim modelom Lumia 630 koji ima najbolji omjer uloženog i dobivenog. Uskoro će nam doći i najjeftinija Lumia 530 a zasigurno će se mnogi razveseliti uskoro dolazećim Lumijama srednjeg cjenovnog ranga (730 i 830) što će povećati zastupljenost Nokia uređaja na hrvatskom tržištu.

Sličan trend se može primjetiti u Sloveniji (5,61%), BIH (4,52%) i Srbiji (4,02%, s40 još jak), dok je zastupljenost WP platforme slabija u Crnoj Gori i Makedoniji. Interesantno je spomenuti kako je Symbian još uvijek vrlo živ u Crnoj Gori.

 

Symbian živi vječno!