Windows Phone platforma u drugom tromjesečju ostvarila Pirovu pobjedu

wp platforma

KantarWorldPanel je objavio podatke o rasprostranjenosti mobilnih platformi za drugo tromjesečje. Windows Phone platforma nema baš lijepu sliku. Iako je na određenim tržištima uočen blagi rast, mogli bi reći kako i dalje ova platforma stagnira dok je na nekim tržištima uočen pad tržišnog udjela.
Udio operativnog sustava Android je i dalje na vrhu ljestvice u svim regijama, a slijede ga iOS na drugom te Windows Phone na trećem mjestu. Poredak je na oduševljenje izmjenjen jedino u Italiji gdje je WP platforma ponovno uzela drugo mjesto iOs-u s 13% tržišnog udjela naspram 11% koliki je udio suparnika. U SAD-u jedva da se i vidi promjena udjela WP na tržištu u odnosu na prethodnu godinu, no ona je pozitivna i rast je ostvaren s s 3,8 na 3,9 %. Što se tiče Velike Britanije, tržišni udio povećan je s 7,1 posto na 9,9 posto, ali to još uvijek nije dovoljno kako bi se nadmašio iOS, kao primjerice u Italiji.

U ostalim državama EU5 regije – Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj je zabilježen pad tržišnog udjela.  Situacija je slična i u Meksiku te Australiji gdje je uočen pad zastupljenosti od 3,6 %, odnosno 1%. Niti u Kini koja je jedno od najvećih, a k tome i najvažnijih tržišta na svijetu situacija nije sjajna te WP drži neuvjerljivih 0,8 posto.
Tablica u nastavku prikazuje zastupljenost svih OS na glavnim tržištima.

kantar udio 7mj