Nokia Lumia 1020 neće mnogo profitirati od Lumia Denim nadogradnje

 

Stajanje

Kada je Chris Weber na predstavljanju Nokia Lumia 830 i 730 uređaja demonstrirao mogućnosti Lumia Denim nadogradnje, odnosno novu Lumia Camera aplikaciju na Nokia Lumia 930 uređaju, većina nas je bila izuzetno oduševljena brzinom pokretanja i okidanja prve fotografije. Isto tako opcije poput snimanja HDR fotografija, 4K videa ili pak dinamičke bljeskalice nam je bacila osmjeh na lice. Međutim osmjeh nam je izbio podatak da će navedene opcije biti dostupne samo na Lumijama novijeg hardvera, odnosno uz predstavljene na Lumijama 1520 i 930. Tu dolazimo do trenutno najboljeg kamera smartfona današnjice, Lumije 1020. Jedan (možda i najveći uz potrošnju baterije) problem Lumije 1020 je upravo brzina okidanja fotografije. Razlog tome leži u monstruoznom senzoru koji broji 41 MP, ali i u hardveru koji je svojevremeno bio dostupan za pokretanje cijelog niza procesa potrebnih za sklapanje fotografije prije nego nam se ukaže na zaslonu uređaja.

U razgovoru kojeg su vodili Steve Litchfield i Juha Alakarhu na twitteru iznesene su informacije glede dolaska Lumia Denim opcija kamere na Lumiju 1020. Juha je rekao kako nova nadogradnja neće donijeti ništa novo za Lumiju 1020 s obzirom da je njegov rad doveden do vrhunca te da trenutno kamera izvrsno radi na njemu.

Juha Alakarhu on Twitter

@stevelitchfield @momocg Achieving smooth experience would be very difficult. The chipset is so different and there is 2x data to process.

Također je otkrio kako je proces preslagivanja piksela prebačen u pozadinu kao i naknadno obrađivanje snimljene fotografije čime je ubrzan proces ponovnog okidanja fotografije. Međutim, ovakva promjena je neizvediva na Lumiji 1020 uslijed njenog starog hardvera, ponajprije chipseta a tu trebamo uračunati i dvostruko više podataka koje je potrebno obraditi.

Ono što nas može veseliti je da će Moment Capture (snimanje u FullHD rezoluciji, 2 MP po kadru) opcija predstavljena na Lumiji 830 vjerojatno naći put do starijih WP8 Lumia uređaja putem Lumia Camera aplikacije i Denim nadogradnje, no kada ostaje za vidjeti.

Izvor 1 / 2