Kantar: Windows Phone ponovno raste u Europi; porast udjela i u SAD-u

Lumias_525_530_620_635Tvrtka Kantar Worldpanel objavila je mjesečne rezultate udjela pojedinih mobilnih operativnih sustava na tržištu. U tromjesečju koje završava mjesecom kolovozom (8. mjesec) Microsoftov mobilni OS ponovno je krenuo s rastom na području EU5 zemalja.1

U Njemačkoj na godišnjoj razini udio je pao s 8.5% prošle godine na 6.9% krajem mjeseca kolovoza. U Velikoj Britaniji Windows Phone prešao je 10% udjela na tržištu s godišnjim rastom od 1% udjela. U Francuskoj je došlo do minimalnih promjena gledajući godinu ranije kada je WP imao 10%, a sada ima 9.9% tržišta. U Italiji se dogodio strelovit rast te platforma sada zauzima 14.4% tržišta što je čini drugom najpopularnijom platformom na tom području.  U Španjolskoj je došlo do udvostručavanja udjela pa je WP s prošlogodišnjih 2% skočio na 4.2%. Na području EU5 u koje spadaju gore naveden zemlje WP je zauzeo 9.2% tržišta. Ostvaren je rast na tom području u iznosu od 0.7% udjela na godišnjoj i 0.5% udjela na mjesečnoj razini.

U Sjedinjenim Američkim Državama također je zabilježen rast te se WP približio granici od 5%. Trenutni udio je 4.7%, a prije godinu dana iznosio je 3.9%. Kina ostaje teško tržište na kojem je WP ovaj kvartal zauzeo 0.6% tržišta dok je prije godinu dana ta brojka bila 2.5%. U Australiji je WP zauzeo 5.1% tržišta za razliku od prošlogodišnjih 6.8%. U Japanu je zabilježen rast na 0.9% s prošlogodišnjih 0.7%.

Izvor: KWP, via