Microsoft predstavio Windows 10

one-product-family Windows 10 obitelj

Na skromnoj konferenciji u San Franciscu Microsoft je svijetu predstavio sljedeću verziju operativnog sustava za mobilne uređaje i računala zvanu Windows 10.

YouTube

Nova verzija Microsoftova sustava namijenjena je široj paleti uređaja. Točnije, novi Windowsi vrtit će se na uređajima s dijagonalom zaslona od 4 pa do 80 inča, a neki uređaji koji će koristit novi sustav uopće nemaju zaslon. Windows 10 bit će jedinstveni operativni sustav za smartfone, tablete, prijenosna računala, stolna računala te za konzolu Xbox One. Sve verzije dijele istu jezgru i bit će u mogućnosti pokretanja univerzalnih aplikacija iz iste trgovine.Tech-Preview_Start-menu-500x281

 

Tech-Preview_Three-program-snap-and-suggestions-500x281 Tech-Preview_Task-view-500x281

Na predstavljanju novih Windowsa Microsoft je najviše pažnje posvetio verziji za stolna, prijenosna i tablet računala. Windows 10 vraća ‘Start’ izbornik poznat s Windows 7 OS-a, ali su u njega ukomponirani elementi poznati s Windows 8 OS-a. Novi Start izbornik prikazuje popis aplikacija zajedno s živim pločicama koje se nalaze pokraj popisa. Uz popis tu je traka za pretraživanje u koju će u nekim od sljedećih verzija biti ukomponirana i osobna asistentica Cortana. Prisutan je i novi način rada s više aplikacija zvan Task View koji omogućuje stvaranje više virtualnih radnih površina. Treba napomenuti kako je riječ o ranoj verziji te će određene funkcije biti dodane naknadno. Sistemski preduvjeti za Windows 10 jednaki su onima za Windows 8, što znači da svi oni s Windows 8 ili Windows 7 uređajima moći će na svoje uređaje instalirati Windows 10.

YouTube

Uređaji sa zaslonom osjetljivim na dodir koji imaju mogućnost upravljanja i pomoću tipkovnice i miša dobit će ‘Continuum’ mod. Kada se na uređajima poput Surface tableta koriste miš i tipkovnica Windows 10 bit će prilagođen mišu i tipkovnici kao na stolnim računalima. Kada korisnik prijeđe na interakciju pomoću zaslona osjetljivog na dodir, Windowsi 10 prilagodit će sučelje za bolji rad s dodirom.

Windows 10 phone and tablet

Nas najviše zanima Windows 10 za pametne telefone, no Microsoft, nažalost, nije ulazio u detalje po tom pitanju. Iz prezentacije je vidljivo kako će Windows 10 pametni telefoni dobiti neke nove vizualne elemente, a primjećen je i tablet sa sučeljem sličnim sučelju izloženih mobilnih uređaja.

Službena verzija operativnog sustava Windows 10 očekuje se tijekom sljedeće godine, a više o samom sustavu bit će raspravljano tijekom konferencije BUILD u travnju (4. mjesec) sljedeće godine. Testna verzija operativnog sustava Windows 10 za stolna i prijenosna računala bit će dostupna za instalaciju tijekom današnjega dana, a za testiranje se možete prijaviti ovdje.

YouTube

Izvor: Službeni Windows blog