Microsoft: U prvom fiskalnom kvartalu prihodi porasli na 23.2 milijarde dolara uz dobit od 4.54 milijarde dolara

Surface Pro Lumia 920

Microsoft je objavio financijske rezultate za svoj prvi kvartal u fiskalnoj 2015. godini (3. kvartal u kalendarskoj 2014.). Tvrtka je u razdoblju od 1. srpnja (7. mjesec) do 30. rujna (9. mjesec) uprihodila 23,2 milijarde dolara što je rast prihoda od 25% na godišnjoj razini. Ostvarena dobit iznosi 5,9 milijarde dolara prije poreza, a nakon poreza to je dobit od 4,54 milijarde dolara.

Microsoft Q1FY2015

Rast prihoda prvenstveno je pripisan povećanoj prodaji Surface tableta, daljnjem uspjehu usluge Office 365 te povećanju prodaje Lumia uređaja, o kojem smo pisali ovdje. Tijekom prvog kvartala prodano je 9,3 milijuna Lumia uređaja, 42,9 milijuna mobilnih uređaja te 2,4 milijuna Xbox One konzola. Tableti Surface generirali su 908 milijuna dolara prihoda, a broj preplatnika Office 365 usluge porastao je na 7 milijuna. Zabilježen je porast prodaje softverski licenci za Windows OS te rast prodaje uluga u oblaku. Jedini segment u kojem je tvrtka zabilježila pad prihoda od licenciranja, a glavni krivac za to je Windows Phone OS koji je od sredine ove godine besplatan.

Operativni troškovi iznosili su 8,2 milijarde dolara. Dodatno je potrošeno tri milijarde dolara za istraivanje i razvoj, 3,7 milijarde dolara za prodaju i marketing te 1,1 milijarda dolara za administrativne troškove. Microsoft je zabilježio i 1,1 milijardi dolara troškova integracije i restrukturiranja koji se odnose na Nokijin odjel mobilnih uređaja.

U trenutku pisanja ovog članka cijena Microsoftove dionice iznosila je skoro 47 dolara uz rast od 3%, a vrijednost tvrtke na burzi iznosi 371 milijardu dolara. Valja napomenuti kako su ovo rezultati za treći kalendarski kvartal koji je u svijetu potrošačke elektronike poznat kao jedan od lošijih kvartala. Već smo ušli u četvrti, tj. blagdanski kvartal koji je poznat po najboljoj prodaji dobara tako da možemo očekivati daljnji rast Microsofta.

Izvor: Microsoft