Nokia Networks radi na bržem surfanju i manjoj potrošnji baterije smartfona kroz efikasnije korištenje mreža

Nokia Networks

Iz Networks odjela Nokije dolazi nam jedno zanimljivo softversko rješenje koje bi moglo povećati brzinu surfanja i značajno smanjiti potrošnju baterije. Naime, Networks se osim izrade infrastrukture za operatere zahvaljujući kojoj možemo koristiti naše mobilne uređaje za surfanje pa i zvanje, bavi i razvijanjem softvera za što efikasnije korištenje mrežnih sustava od strane mobilnih uređaja. Networks je izveo prvi test novog softvera pod nazivom Nokia High Speed Cell FACH koji omogućava smanjenje potrošnje baterije do 40% i brže surfanje internetom do 20% zahvaljujući 80% smanjenja signaliziranja i do 60% bržem odgovoru uređaja mreži operatera. Test je napravljen na komercijalnoj 3G/HSPA mreži većeg europskog operatera a za njegovo izvođenje su korišteni uređaji s Qualcomm Snapdragon procesorima koji podržavaju High Speed Cell FACH.

Testirane su aplikacije koje odašilju malu skupinu podataka, Whatsapp I Messenger te je testirano surfanje nativnim web preglednikom kao i slanje mailova I drugih podataka putem mreže. High Speed Cell FACH mnogo bolje prenosi navedene skupine podataka što dovodi do efikasnijeg korištenja mreže i na kraju smanjenog utroška energije.

Kako su pametni uređaji koji podržavaju 3G mreže već nadmašili prodaju osnovnih uređaja, bitno je unaprijediti povećan broj signala uređaja kako bi se mreža efikasnije koristila. Tehnologija je zahvaljujući Qualcommu već spremna a pitanje je vremena kada će testovi preći u svakodnevicu.

Nokia Networks