Prije 3 godine Nokia predstavila prve Lumije

Nokia Lumia 800

Na današnji dan prije 3 godine Nokia je predstavila prve plodove zajedničkog rada s Microsoftom – Lumiju 800 i Lumiju 710. Na konferenciji Nokia World 2011 u Londonu svijet je prvi put mogao vidjeti Lumia uređaje. Uređaji su plod šestomjesečne suradnje s Microsoftom koja je dogovorena u veljači (2. mjesec) iste godine.

Samo ime Lumia na finskom jeziku potječe od riječi svjetlost, a čelnici Nokije aludirali su na Nokijin povratak na pravi put (svjetlo na kraju tunela, spas) u svijetu smartfona. Šest mjeseci prije predstavljanja Lumia uređaja, tadašnji predsjednik Nokije Stephen Elop najavio je odustajanje od razvoja operativnog sustava Symbian te prebacivanje fokusa na Windows Phone platformu.

Lumia 800 je nasljedila dizajn od Nokije N9, prvog i posljednjeg Meego smartfona. Lumia 800 je odmah prozvana ljepoticom u industriji, a dizajnerska postignuća Nokije pohvalila su mnog udruženja dizajnera kao i sam Apple koji je Lumiju 800 naveo kao primjer inovativnog dizajna. Što se tiče specifikacija Nokia Lumia 800 posjedovala je 3,7 inčni zaslon rezolucije 800×480, jednojezgreni procesor na taktu od 1,4Ghz, 512MB radne memorije, 16GB interne memorije te 8MP kameru sa ZEISS (tada Carl Zeiss) optikom. Kao OS tu je Windows Phone u verziji 7.5. Cijena uređaja prije oporezivanja iznosila je 420 eura.

Lumia 710 prvi je cjenovno prihvatljivi smartfon iz Lumia serije. Posjedovala je skoro pa iste unutarnje komponente kao i Lumia 800, isti procesor i radnu memoriju, uz smanjenu internu memoriju na 8GB. Lumia 710 imala je i isti zaslon, ali lošije kvalitete te 5MP kameru. Isto kao i kod Lumije 800, Lumia 710 za operativni sustav koristi Windows Phone 7.5. Cijena uređaja prije oporezivanja iznosila je 270 eura.

Trenutni vlasnik odjela koji je proizveo ove uređaje je Microsoft. Njemu je danas isto tako važna godišnjica i to godišnjica predstavljanja Windows 8 operativnog sustava za računala. Točno prije 2 godine predstavljen je Windows 8, prvi Microsoftov korak prema ujedinjenju računala, tableta i pametnih telefona.

izvor