Recenzija: Nokia Lumia 930

Pakiranje

Prva veća promjena u odnosu na prethodnice Lumije 920 i 925 se primjećuje u novom pakiranju koje je poprilično odmaklo od već klasične plave ciglice koja se udomaćila kod Nokia uređaja. Pakiranje je elegantno, stanjeno po visini te njime dominira bijela boja. Osim drugačijeg rasporeda unutar pakiranja velika je novost i izbacivanje slušalica kao dodatne opreme koja dolazi s uređajem. Po otvaranju pakiranja prvo ugledate uređaj, a daljnjim otvaranjem se dolazi do pretinca dodatne opreme koji sadrži AC-60 punjač, microUSB – USB kabel dužine 1,2m te jednostavan priručnik za korištenje uređaja.

Youtube

Izgled i dizajn

Prednja strana

Kao i kod većine uređaja današnjice, 3/4 površine prednje strane Lumije 930 zauzima 5 inčni AMOLED zaslon kojeg obrubljuje znatno manji prazni prostor do ruba kućišta što nije bio slučaj kod prethodnih 9XX modela. Za razliku od ostalih konkurentskih smartfona, prednja strana uređaja je u potpunosti crna što je dizajnerska odlika svih Lumia uređaja koji se sprijeda gledajući međusobno razlikuju samo oblikom i bojom rubnih dijelova kućišta. Cijelu prednju plohu štiti 2,5D zakrivljeno Gorilla staklo treće generacije koje ima povećanu otpornost na ogrebotine. Naravno, zadobiti ogrebotinu na uređaju kojem je cijela prednja strana staklena nije nemoguća misija, no to nam nije pošlo za rukom u 2 tjedna intenzivnog druženja s njim. Unatoč toj činjenici je Nokia predstavila službenu preklopnu masku CP-637 koja štiti zaslon od potencijalnih ogrebotina i većih oštećenja.Nano sim 1

Iznad zaslona se centralno smjestio poprilično širok prorez slušalice što je i razumljivo s obzirom na dijagonalu zaslona, a desno od njega se vidi otvor 2 MP prednje kamere te teško uočljiv eliptični otvor u kojem se nalaze senzori za ambijentalno osvjetljenje te senzor blizine. Ispod prozora sa senzorima je decentni sivkasti Nokia logo.

Ispod zaslona se nalaze kapacitivne kontrolne tipke uređaja koje čine tipka za natrag/multitasking, Windows tipka za vraćanje na početni zaslon te tipka za pokretanje (Bing) tražilice te glasovnog upravljanja koje ovisno o postavkama i području može pokretati i Cortana glasovnog asistenta. Ispod Windows loga srednje kapacitivne tipke se jasno vidi jedan od 4 HAAC mikrofona koji služi za snimanje visokokvalitetnog usmjerenog zvuka.

2D prednja ploha

Staklena površina koja je na svojim rubovima blago zaobljena se direktno veže na kvalitetno izrađen aluminijski okvir uređaja. Spoj zaslona i okvira je napravljen idealno bez oku vidljivog međuprostora što se odnosi i na stražnji dio gdje se polikarbonatni dio spaja s aluminijem.

Donji dio aluminijskog okvira je ispresijecan s dvije (plastične) linije između kojih se nalazi microUSB utopr za punjenje uređaja i prebacivanje datoteka. Na gornjoj strani uređaja su također prisutne dvije sivkaste linije koje presijecaju aluminijski okvir ali ee među njima za razliku od donje strane smjestio 3,5 mm utor za slušalice. Lijevo od utora je smještena ladica za nanoSIM karticu koja se sada može otvoriti noktom, a ne posebnim ključićem (ili spajalicom) kao kod prijašnjih modela ove serije.

stražnja strana

Stražnja strana uređaja izrađena od polikarbonata je ona koja daje osobnost Lumiji 930 i dolazi u crnoj, bijeloj, kričavo zelenoj i kao kod testnog uređaja jarko narančastoj boji. Na dnu poleđine se u centru nalazi malena perforacija za HAAC mikrofon, a poviše na desno je kratak prorez vanjskog zvučnika. Prazninu srednjeg dijela maske popunjava uvijek rado viđen Nokia logo, dok se poviše njega nalazi otvor 20 MP kamere i lijevo od nje dvostruka brzopulsirajuća LED bljeskalica. Desno od otvora kamere su otisnuti PureView logo i pikselaža kamere, kao i logo ZEISS-a koji je napravio 6 plutajućih leća. Iznad kamere je primjetna još jedna perforacija za HAAC mikrofon koja je ovdje lagano odmaknuta od centralne linije vjerojatno kako ne bi istu pokrili prstom prilikom fotografiranja ili snimanja videa.

Lijeva strana uređaja je ostala već klasično slobodna što će izvrsno poslužiti kao oslonac za prste dok se na desnoj strani nalaze tri fizičke tipke. Na vrhu je smještena tipka za upravljanje glasnoćom svih zvukova koje Lumia proizvodi, nešto ispod nje je tipka za pokretanje/gašenje uređaja dok je odmaknutija od njih dvostupanjska tipka dodijeljena kameri. Tipke su također izrađene od aluminija i imaju nešto manji hod za razliku od prethodnih modela, no opet su dovoljno istaknute te imaju odlično odmjeren odziv.

Dok je kod Lumije 920, Nokia pažljivim dizajnom kućišta sakrila njene nešto veće gabarite, Lumia 930 je na prvi pogled elegantna premda nije riječ o smartfonu super tankog kućišta čemu svijet strepi. Iako je u odnosu na prethodnicu kućište stanjeno, Lumia 930 je i dalje primjetan i robustan uređaj s obzirom na dimenziju zaslona od 5 inča. Robustnost dokazuje kućište koje je izuzetno čvrsto te jako dobro sklopljeno. Dok smo kod Lumije 925 mogli primijetiti „disanje“ stražnje polikarbonatne maske, kod Lumije 930 toga nema zahvaljujući besprijekorno izvedenoj završnoj obradi.

Dizajn Lumije 930 je doista iznenađujući. Ako niste ljubitelj metalnih okvira poput mene, ipak vas neće ostaviti ravnodušnim. Intrigantna je priča koju ova Lumia govori. Lumia 930 ima određenu dualnost. Kako je s prednje strane alu okvir čini vrlo decentnom, stražnja je strana je poput ogledala vaše osobnosti. Tako Lumia 930 može biti striktno poslovan uređaj s crnom pozadinom, profinjen s bijelom ili pomalo otkačen s jarko narančastom i zelenom bojom. Sve u svemu, u svim izvedbama stražnje strane ćete biti primijećeni.

Nokia je kod 930 modela odmakla od onog klasičnog Fabula dizajna primijenjenog na Lumiji 920 i priklonila se linijama Lumije 928 koja je posebno dizajnirana za američko tržište (Verizon operater). Kada se u priču još doda Lumia 925 koja je ponovno integrirala aluminijski okvir te manija za iPhone 4 (pa na dalje) uređajem onda na kraju dobijete Lumiju 930 koja ima elemente svih nabrojanih sudionika. Priča definitivno ima sretan završetak jer je riječ o vrlo lijepom uređaju kojim mnogi ostaju zatečeni te bacaju svoje poglede.

Oštećenje

Iako aluminij nema toplinu polikarbonata, već odmah odiše metalnom hladnoćom, Lumiji 930 daje poseban osjećaj u ruci. Uređaj nije klizav kao što je to bila (ili još je) Nokia Lumia 925, a stražnja polikarbonatna strana mu daje dodatan „grip“. Kućište Lumije 930 je u odnosu na izuzetno elegantno kućište Lumije 925, dobilo nekoliko milimetara, točnije 1,3 mm, no opet je debljina zadržana ispod 10 mm, točnije 9,8 mm. Iako je riječ o uređaju većih gabarita u odnosu na prethodnice, u ruci leži lijepo i dugotrajno korištenje ne stvara zamor ili pak osjećaj neugode ponajprije zbog zaobljenih rubova kućišta. Da je kućište poprilično čvrsto uvjerili na žalost smo se uvjerili nakon što nam je Lumia ispala s visine od 2 metra na pločice. Metal se nije skrivio ali je ostao mali ožiljak koji je tamnije boje od polirane površine okvira. Za dugotrajno lijep izgled preporučamo korištenje službene Nokia CC- 637 preklopne maske koja će vas lišiti ogrebotina na rubovima ukoliko vam uređaj ispadne iz ruke.

Lumia 930 je zahvaljujući manjoj formi (137 x 71 x 9.8 mm) mnogo ugodnija za korištenje od Lumije 1520 (162.8 x 85.4 x 8.7 mm) te je s toga vjerojatno privlačnija mnogima. Dosta pomaže i osjetno manja masa (167g) od Lumije 920 (185g) dok je nešto teža od manekenke Lumije 925 (139g). Unatoč svemu ugodna je za tipkanje te je jako dobro izbalansirana što je pohvalno jer uređaj možete koristiti jednom rukom bez straha da će vam iz nje ispasti. Naravno, mnogo brže ćete tipkati s dvije ruke za što ima dovoljno površine s obzirom na veliki 5 inčni zaslon. Valja spomenuti da je Lumia 930 zahvaljujući dobrom balansu vrlo ugodna za fotografiranje što je jedna od glavnih odlika ovog uređaja s obzirom na moćnu 20 MP kameru, a ravne površine bočnog aluminijskog okvira predstavljaju odličan oslonac za prste pri tom činu. Nadalje, kako je riječ o nešto većem uređaju dok budete razgovarali vaš kažiprst najvjerojatnije neće doticati staklenu zaštitu kamere tako da na njoj neće biti otisaka prsta što bi moglo umanjiti kvalitetu fotografija i lišiti vas koraka brisanja kamere prije nego okinete fotografiju.

Ono što ovom uređaju ne ide u korist je zagrijavanje koje ćete osjetiti u donjem desnom dijelu uređaja gdje se nalazi procesor, a kako ima aluminijski okvir toplina će brže doći do površine i tako vas možda prepasti premda nema mjesta za strah jer je jedna od uloga okvira i brže odvođenje topline od procesora.